AAA

DRUšTVO | 11.10.2017 09:35

Novosadska profesorka potpredsednica Evropskog matematičkog konzorcijuma

Redovna profesorka Prirodno-matematićkog fakulteta (PMF) Univerziteta u Novom Sadu Nataša Krejić izabrana je za potpredsednicu Evropskog matematičkog konzorcijuma (ECMI) koji promoviše matematičko modeliranje u aktivnostima koje su od društvene i ekonomske važnosti, saopšteno je sa PMF u Novom Sadu. 

ECMI je konzorcijum akademskih institucija iz Evrope i industrijskih kompanija koji deluju u kooperaciji, edukuju matematičare za rešavanje realnih problema i na taj način povećavaju broj matematičkih eksperata u odgovarajućoj oblasti primenjene matematike.
Krejić je redovna redovna profesorka Departmana za matematiku i informatiku i prodekan za organizaciju i finansije PMF-a, a nove dužnosti preuzeće od 1. januara naredne godine.

Nataša Krejić se bavi istraživanjima iz numeričke matematike i optimizacije sa primenama. Tokom istraživačke karijere je više puta bila gostujući istraživač na univerzitetima u Brazilu, Holandiji, Madjarskoj, Finskoj. Objavila je više od 60 naučnih radova i pet udžbenika.

Dobila je nagradu Ministarstva za nauku i tehnološki razvoj za uspešne istraživače 2004. godine i nagradu Charles Broyden 2016. godine. Bila je mentor sedam doktorskih disertacija. Rukovodilac je dva naučna projekta i urednik je u 3 medjunarodna matematička časopisa.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.