AAA

DRUšTVO | 11.10.2017 13:40

Majić: Postoji opasnost od dodatnog porobljavanja pravosudja

Uklanjanje političkog uticaja iz prvosudja bi trebalo da bude početak i kraj ustavnih promena, oko čega postoji saglasnost relevantne struke, ali postoji opasnost da vlast izmenu Ustava vidi kao mogućnost za "dodatno porobljavanje pravosudja", izjavio je danas sudija Apelacionog suda u Beograu Miodrag Majić.

"Ako uspemo, konačno ćemo, prvi put postaviti temelje uspostavljene sudske vlasi u Srbiji. Duboko verujem da mi još nismo uspostavili sudsku vlast u zemlji", rekao je Majić na konferenciji o ustavnim promenama u oblasti pravosudja.

Kako je istakao, ustavne promene su pitanje gradjana, njima treba jasno definisati sudsku vlast i da ona ne podleže kontroli izvršne i zakonodavne.

"Sudska vlast je kontrolisana zakonima i to je jedina vrsta kontrole koja je dozvoljena", kazao je Majić.

Kako je dodao, osnovni zadatak sudske vlasti je zaštita gradjana a ne da bude "pesnica režima" i prvi put postoji saglasnost relevantne struke oko ustavnih promena.

"Mi osnovano sumnjamo da je predlog mreže (Akademska alternativna mreža) koja reflektuje stavove ministarstva da se ne dozvoli da pravosudje postane previše nezavisno", rekao je Majić i dodao da se ustavnim promenama ne sme dozvoliti da pravosudna akademija postane deo Ustava.

Predsednik Upravnog odbora Udruženja tužilaca Srbije Radovan Lazić rekao je da pravosudjem danas niko nije zadovoljan i da to traje jako dugo.

"Uvek je teza bila da ne valjaju ljudi, ali problem nije u ljudima već u sistemu. Treba menjati sistem da bismo došli do funkcionalnog pravosudja u kojem će se sudska odluka poštovati i neće javno komentarisati", istakao je Lazić.

Prema njegovim rečima, postoji dvostruki uticaj izvšne vlasti na sudsku u izboru predsednika sudova, zamenika javnih tužilaca koji se biraju prvi put i kroz uticaj preko predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti u pravosudnim savetima, odnosno Visokom savetu sudstva i Državnom veću tužilaca.

"Naš zajednički stav je da nova ustavna rešenja potpuno treba da onemoguće uticaj na izbor nosilaca pravosudnih funkcija", rekao je on precizirajući da Vlada Srbije i Skupština moraju biti isključeni iz tog postupka a da umesto predstavnika izvršne vlasi u savetima budu ljudi iz struke, profesori prava.

Nenad Stefanović iz Udruženja tužilaca Srbije rekao je da je zalaganje Ministarstva pravde u raspravama oko ustavnih promena u pravosudju "deklarativne prirode" i da se čini da je cilj smanjivanje trenutno stečene nezavisnosti koja je, kako je ocenio, "na stakleim nogama".

Predsednica Društva sudija Srbije Dragana Boljević istakla je da struka ne zna koji je zvaničan stav Ministarstva pravde po pitanju ustavnih promena i pozvala predstavnike izvršne vlasti na razgovare sa nosiocima pravosudnih funkcija.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.