AAA

DRUšTVO | 11.10.2017 13:55 > 11.10 14:01

Rani brakovi krše osnovna prava dece, najmladja devojčica udata sa 11 godina

Uskraćivanje prava devojčicama a i dečacima na detinjstvo zbog ranih brakova ali i na izbor partnera predstavlja ozbiljan oblik kršenja ljudskih prava a ne deo romske tradicije, i u rešavanju tog problema neophodna je koordinisana aktivnost svih društvenih činilaca, izjavila je direktorka Romske ženske mreže "Bibija" Slavica Vasić povodom Medjunarodnog dana devojčica.

"Kada bi se tako nešto dogodilo u većinskoj populaciji odmah bi bio alarmiran centar za socijalni rad, a kada se krše prava romske dece reakcije nema jer kažu: 'To je deo njihove tradicije'", rekla je Vasić na skupu posvećenom sprečavanju ranih brakova, u organizaciji Unicefa i Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost na kome je navedeno da je najmladja devojčica u Srbiji stupila u brak sa 11 godina i porodila sa 11 i po godina.

Vasić je navela da romski lideri nisu zainteresovani da se uključe u rešavanje tog problema i izrazila nezadovoljstvo što skupu nije prisustvovao neko iz Nacionalnog saveta Roma.

Na skupu na kome je predstavljeno i najnovije kvalitativno straživanje Etnografskog instituta o dečijim brakovima u romskoj populaciji u Srbiji, zaključeno je da bez zajedničkih napora svih društvenih aktera nije moguće ostvariti očekivane pomake, predvidjene Agendom 2030.

Naučni saradnik instituta Ivan Djordjević, koji je predstavio istraživanje, rekao je da glavni razlozi za rane brakove leže i u getoizaciji, lošoj obrazovnoj strukturi, slaboj integraciji i začaranom krugu "staklenoj tavanici" koja se zbog svega toga teško probija.

Prema njegovim rečima, važno je izmedju ostalog romskoj deci obezbediti ulazak i ostajanje u obrazovnom sistemu.

Na skupu je rečeno da je broj devojčica iz romskih naselja, koje se udaju pre 18 godina, u Srbiji u porastu od 46 odsto u 2005. godini na 54 u 2010, da bi 2014. on iznosio 60 odsto.

"Blizu 60 odsto devojčica iz romskih naselja udaje se pre 18 godine, dok je u opštoj populaciji taj procenat sedam odsto, a jedna od pet devojčica i žena iz romskih naselja stupila je u brak pre 15. godine", rezultat je istraživanja Unicefa iz 2014. godine.

Savetnica predsednice vladinog Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Branka Drašković rekla je da je cilj društva da sruši barijere koje sprečavaju devojčice da ispune pune potencijale.

Drašković je dodala da su stereotipi i patrijarhalna sredina i siromaštvo razlozi za dečje brakove koji ih obespravljuju.

Zamenica direktora UNICEF-a u Srbiji Severine Leonardi ocenila je da dečji brakovi, u koje će samo ove godine u svetu stupiti 15 miliona devojčica, predstavljaju fundamentalno kršenje ljudskih prava.

"Svake dve sekunde jedno dete stupi u brak, ta deca ne zaslužuju da budu mlade i mladoženje i roditelji", rekla je Leonardi i dodala da se na taj način deci ugrožava lična dobrobit, pravo na obrazovanje i zapošljavanje.

Ako do 2030. godine želimo da ostvarimo Ciljeve održivog razvoja, i obezbedimo poštovanje ljudskih prava devojčica i žena, moramo da delujemo odmah i prekinemo praksu dečijih brakova, rekla je Leonardi.

Učesnici konferencije nisu mogli da kažu konkretne brojke romske dece koja sklope brakove u Srbiji pre 18 godine, izmedju ostalog i zato što tačan broj pripadnika romske zajednice nije poznat.

Djordjević je dodao da u Beogradu živi 90.000 Roma ali da se procenjuje da ih ukupno ima izmedju 250.000 i 500.000.

Prema njegovim rečima, u istraživanje nisu integrisana deca, već oni koji imaju takva iskustva roditelji, njihovi poznanici ali i oni koji ne poznaju one koji su stupili u rani brak.

Prema podacima NVO sektora koje su mediji preneli, najmanje 2.000 nelegalnih, maloletničkih brakova godišnje bude sklopljeno u Srbiji, ali to nije konačna brojka jer se ne vodi zvanična statistika. Od toga su 10 odsto dečaci.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.