AAA

DRUšTVO | 05.07.2015 10:35 > 05.07 10:58

Niške snaje i zetovi sve češće iz inostranstva

Statistika niške Uprave za građanska stanja pokazala je se u poslednjoj deceniji broj sklopljenih brakova ustalio na 1.500 godišnje, ali da se značajno povećao broj brakova sklopljenih između naših i stranih državljana.
"Zahvaljujući savremenim sredstvima komunikacije i društvenim mrežama poput Fejsbuka ili Skajpa,  sve veći broj Nišlija i Nišliki svoje supružnike pronalazi van granica naše zemlje", rekla je za agenciju Beta Ljiljana Grujić koja radi kao matičar u niškoj Upravi za građanska stanja 25 godina.

Grujić je dodala da Uprava ne vodi posebnu evidenciju o brakovima sklopljenim između naših i stranih državljana, ali je naglasila da je povećanje njihovog broja evidentno.
"Ranije su niške snaje i zetovi bili uglavnom iz Rusije, Grčke i Bugarske. Sada ih ima bukvalno  iz svih delova sveta – iz Švedske, Kanade, Amerike, Finske, Australije...", izjavila je  Grujić.

Prema njenim rečima, senzaciju više ne predstavljaju ni brakovi sklopljeni između Nišlija i Albanki.

"One imaju svog prevodioca pri sudu i sve se to sada rutinski završava", kaže Grujić.

Kako objašnjava Grujić, udarni meseci za venčanja su maj, septembar i oktobar.

Tih meseci matičari u Nišu rade i prekovremeno kako bi izašli u susret svim mladencima.

Iako se sklapanje braka van Kuće za venčanje i opštine posebno naplaćuje, Grujić je naglasila da da ima dosta i onih koji sudbonosno "da" žele da kažu u restoranu u kome prave svadbeno veselje ili na mestu koje je za njih posebno značajno.

"Imali smo mladu iz Švedske i mladoženju iz Finske koji su bili fascinirani niškom Tvrđavom i izašli smo im u susret da tamo sklope brak. Jedan od najneobičnijih zahteva bio je zahtev  da venčanje bude na steni u Sićevačkoj klisiru i to zato jer su se mladenci tamo upoznali", navela je Grujić.

Za sve ovo vreme koliko radi kao matičar Grujić nije imala ni jedan slučaj da su mladenci rekli "ne" na venčanju.

"Dešava se da se posvađaju i da ne dođu na venčanje. Sala za venčanje bude spremna, čekamo ih, ali njih nema. Tek kada se posle nekog vremena pojave da zakažu novo venčanje kažu nam da su odustali od prethodnog jer su se posvađali", rekla je ona.

Prema njenim rečima bolna tema i veoma čest uzrok svađe među mladencima je promena prezimena.

Kao i pre više decenija,  mladoženje su i sada za to da mlada uzme njihovo prezime, dok je sve veći broj mlada protiv promene prezimena.

"Kada takva svađa krene prilikom zakazivanja venčanja, veoma često se nastavi i kod kuće i završi na žalost, raskidom veze", rekla je Grujić.

U prvih šest meseci ove godine u Nišu bilo 634 venčanja.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.