AAA

DRUšTVO | 18.10.2017 21:10

Obeleženo 180 godina diplomatskih odnosa Srbije i Velike Britanije


Otvaranjem izložbe "Zajedno/Come together" Radine Vučetić i Ljubinke Trgovčević u Jugoslovenskoj kinoteci u Beogradu večeras je obeleženo 180 godina uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Velike Britanije.

Zamenica britanskog ambasadora u Srbiji Trejsi Galager rekla je da izložba 18 decenija diplomatskih odnosa posmatra drugačije kroz ljude koji su doprineli povezivanju dve zemlje.

"Izložba Zajedno/Come together je posvećena ljudima koji su često bili neopravdano zapostavljeni i manje vidljivi javnosti, iako su dali ogroman doprinos približavanju i boljem razumevanju srpskog i britanskog društva", kazala je Galager.

Kako je navela, u fokusu izložbe su zajedničke vrednosti poput slobode, prosvećenosti, emancipacije žena, solidarnosti, savezništva,

Ona je rekla da kratke priče prate hronološki razvoj zvaničnih odnosa Srbije i Velike Britanije, ali da nikako nisu konačan spisak dobrih primera saradnje u svim društvenim sferama od sporta i mode, do obrazovanja i filantropije.

Utorka izložbe Radina Vućetić navela je da izložba posmatra 180 godina diplomatskih odnosa kroz ljude koji su menjali i modernizovali srpsko društvo.

"Rezultat istraživanja su priče koje počinju od Dositeja Obradovića prvog Srbina modernog doba koji odlazi u London, koji je fasciniran Londonom i uči engleski... do mnogih drugih", kazala je ona.

Direktor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić najavio je da 20. oktobra počinje Ciklus britanskog filma tokom kojeg će posetioci moći da uživaju u 100 besplatnih projekcija filmova britanskih autora.

Izložbom je 180 godina britansko-srpskih diplomatskih odnosa predstavljeno nizom pripovesti o ljudima i pojavama koji su modernizovali, menjali i kulturno obogaćivali Srbiju i srpsko društvo.

Na 18 ekrana smenjivale su se priče o Dositeju Obradoviću, Džordžu Lijdu Hodžizu, Dejvidu Ekartu, Džonu Stjuartu Milu, Čarlsu Darvinu, viktorijanskom stilu, škotskim bolničarkama i srpskim djacima, jugoslovenskim teniserima na Vimbldonu.

Diplomatski odnosi su uspostavljeni 1837. kada je prvi britanski diplomatski predstavnik u Srbiji Džordž Lojd Hodžis predao akreditive knezu Milošu Obrenoviću.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.