AAA

DRUšTVO | 21.10.2017 11:25 > 21.10 13:03

Završen Veliki školski čas u Šumaricama


Na ovogodišnjoj antirantnoj i komemorativnoj manifestaciji Veliki školski čas, kojom se obeležava sećanje na streljanje civila u Kragujevcu 21. oktobra 1941. godine još jednoj je poslata poruka da se tragedija u Šumaricama ne sme zaboravljati i da se nigde i nikada ne sme ponoviti.

Obeležavanje je počelo polaganjem venaca na spomenik streljanim djacima i profesorima u Šumaricama.

Vence su položili djaci i direktorka Prve kragujevačke gimnazije, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić sa ministrima, ambasador Nemačke Aleks Ditman, gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić i predstavnici diplomatskog kora.

Posle polaganja venaca intonirana je himna "Bože pravde", a potom se čulo školsko zvoni i izveden dramski prikaz "Igre Brojeva" književnika Mirka Demića iz Kragujevca, u režiji Marka Misirače.

U tekstu Mirka Denića lebdi pitanje: Da li se ljudsko zlo može prepoznati i odakle ono dolazi.

Svečanost je završena puštanjem golubova i stihovima Desanke Maksimović "Krvava bajka".

Pre Velikog školskog časa služen je moleban koji je držao episkop šumadijski Jovan uz sasluženje sveštenstva Eparhije šumadijske.

Obeležavanju je prisustvovao bivši predsednik Srbije Tomislav Nikolić, predstavnici diplomatskog kora i nekoliko hiljada gradjana.

U Šumaricama 21. oktobra 1941. godine streljano je više hiljada stanovnika Kragujevca i okolnih mesta, medju kojima i 300 djaka i njihovi profesori.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.