AAA

DRUšTVO | 02.11.2017 14:20 > 02.11 14:36

Akcija povodom nekažnjivosti zločina nad novinarima u više gradova (VIDEO)


Predstavnici Grupe za slobodu medija danas su u Beogradu povodom Dana borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima ispred kabineta republičkog javnog tužioca delili letke i razgovarali sa gradjanima kako bi ukazali na važnost uključenja što šire javnosti u borbu za slobodu medija u Srbiji.

Akcije deljenja letaka kojima se upozorava na odgovornost državnih organa za smanjenje bezbednosti novinara i smanjenje slobode informisanja počela je u 11.59, a jedan letak ostavljen je i republičkom javnom tužiocu Zagorki Dolovac.

Direktor Fondacije "Slavko Ćuruvija" Ilir Gaši rekao je novinarima da je akcija organizovana u 11.59 jer je "očigledno stvar dogorela" zato što nisu rešeni veoma ozbiljni ovogodišnji slučajevi napada, praćenja, snimanja i obijanja stana novinara.

"Mi danas uprkos tome čekamo da se išta u smislu institucionalne reakcije dogodi. Pozivamo institucije da shvate da to nij naš hir, molba ili zahtev, već zahtev celog društva da štiti novinare i javnu reč", kazao je Gaši i dodao da počinioci moraju biti procesuirani.

Navodeći da bezbednost novinara nije samo briga novinara, već i gradjana, Gaši je rekao da će novinari biti zaštićeni onoliko koliko gradjani i gradjanke budu slobodni da stanu i štite ih zahtevajući od države, policije i sudstva brzo rešavanje slučajeve napada, pretnji i pritisaka na novinare.

"Ako imate novinara, koji je sa razlogom uplašen, onda imate problem sa informacijama koje će doći do javnosti.Vidimo da počinioci ovogodišnjih slučajeva nisu privedeni, njihov identitet je nepoznat, ne postoje sankcije. To šalje lošu poruku, plaše novinare", kazao je Gaši.

Gaši je kazao da su akciju u Beogradu organizovali ispred Javnog tužilaštva Srbije, ali da je mogla biti organizovana i ispred zgrade bilo koje policijske stanice ili suda jer je taj problem prisutan na svim nivoima institucija.

"Ne mislimo da je stvar u tome što su institucije trome ili spore, već mislimo da taj problem postoji na sistemskom nivou", naveo je Gaši i pozvao gradjane da im se pridruže u svim drugim akcijama.

U flajerima koji su deljeni gradjnima i gradjnakam podseća se na nerešna ubistva novinara Radoslave Dade Vujasinović (1994), Slavka Ćuruvije (1999) i Milana Pantića (2001) i ukazuje na sve prijavljene ovogodišnje slučajeve pretnji smrću, praćenja i snimanja, obijanja stanova novinara čiji napadači nisu procesuirani i poznati javnosti.

Medju navedenim slučajevima je praćenje i snimanje urednika niških Južnih vesti Predrag Blagojević, obijanja stana novinarke KRIK-a Dragane Pećo, novinarke sajta Cenzolovka Marije Vučić koja je dobila poruku "Ići ćeš pod mač kamenjarko", slučaj Nedima Sejdinovića i Dinka Gruhonjića kojima je prećeno pet puta, kao i napadi na novinare na dan inauguracije predsednika Srbije.

Navodi se da je u 2017. godini bilo 68 napada na novinare, u 2016. godini 69, tokom 2015. godine 58 napada, 2014. godine 36 napada, a 2013. zabeležena su 23 napada.

Medju članovima Grupe za slobodu medija koji su gradjankama i gradjanima i delili flajere bili su novinari Drža Petrović, Branko Čečen, Tamara Spaić, i drugi. Akcija je organizovana i u Nišu, Kragujevcu, Novom Sadu ispred tužilaštava, sudova ili policije jer su, kako smatra Grupa za slobodu medija, najodgovorniji za ugrožavanje bezbednosti.

Novi Sad: Država ozbiljno da shvati novinarstvo

Grupa "Za slobodu medija" okupila se danas ispred zgrade sudova i tužilaštava u Novom Sadu kako bi prolaznicima i nadležnima skrenula pažnju na povećan broj napada i nerešena ubistva novinara u Srbiji.

Akcija je održana povodom Medjunarodnog dana borbe potiv nekažnjivosti zločina nad novinarima, a osim u Novom Sadu, ista je održana i u Beogreadu, Kragujevcu i Nišu.

Aktivisti grupe "Za slobodu medija" su prolaznicima delili letke sa podacima o napadima na novinare u Srbiji i regionu a razgovarali su sa gradjanima i o problemima novinarske porofesije u Srbiji.

Kako se navodi na podeljenom materijalu, od 2014.  u regionu Zapadnog Balkana ukupno je zabeleženo 380 pretnji i napada na novinare.

Na flajerima se podseća i da su još uvek nerasvetljena ubistva novinara Dade Vujasinović, Slavka Ćuruvije i Milana Pantića.

Novinar Darko Šper je rekao da država Srbija treba prvo ozbiljno da shvati novinarstvo, novinarsku profesiju i novinare kao "ljude koji samo rade svoj posao".

"Možda se njima naša profesija ne dopada, ali bez obzira na to, ne bi trebalo odnos države da bude takav prema novinarima da ne prodje ni dan, a da se ne desi neki napad ili pretnja", kazao je Šper.

Prema njegovim rečima, u Srbiji se nedovljno radi na otkrivanju i rešavanju takvih slučajeva.

"Podsećam da imamo i kolege koje su ubijene i da nismo dobili krivce za ta nedela. To je dovoljan razlog da budemo i danas zabrinuti jer mogu ponovo da se dogode ukoliko nema sudskih epiloga", rekao je on.

Advokat koji se bavi medijskim pravom Veljko Milić je rekao da je bezbednost novinara izuzetno bitna, jer bez "slobode govora nema demokratskog društva, nema dijaloga i razmene mišljenja".

Napomenuo je i da država za sada samo simbolično reaguje na napade na novinare.

"Odnos države prema slučajevima napada na novinare je i dalje vrlo simboličan i trebalo bi da država bude mnogo aktivnija u procesuiranju", rekao je on.

Milić je naveo i da su se okupljeni na ulici kako bi izvršili pritisak na nadležne da konačno krenu da rade svoj posao

Grupa "Za slobodu medija" okuplja više stotina medija, organizacija, novinarskih i medijskih udruženja, kao i gradjana koji se zajedno bore za slobodne medije u Srbiji.

Grupa je pokrenuta nakon gašenja nedeljnika Vranjske.

Kragujevac: Imamo konstantno gušenje medija i novinarstva

Novinari su danas delili flajere gradjanima ispred zgrade suda u Kragujevcu kako bi skrenuli pažnju javnosti na položaj i stanje profesije, povodom 2. novembra Dana borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima.

Prilikom podele flajera, oni su izdvojili u dalje nerešene slučajeve ubistva novinara Radislave Dade Vujasinović, Slavka Ćuruvije i Milana Pantića.

Dodaju da su u 2017. godini u toku postupci zbog praćenja i snimanja urednika "Južnih vesti" Predraga Blagojevića, obijanja stana novinarke KRIK-a Dragane Pećo, pretnje smrću novinarki "Cenzolovke" Mariji Vučić, subotičkom sajtu "Magločistač" i Nedimu Sejdimovoviću kao i Dinku Glihonjiću iz Nezavisnog udruženja novinara Vojvodine.

Novinarka iz Kragujevca Jovanka Nikolić kazala je za agenciju Beta da se od 2013. godine povećava broj napada i pritisaka na novinare u Srbiji.

"U Kragujevcu je specifična situacija, mi nemamo napade na novinare, već imamo konstantno gušenje i medija i novinarstva, nesuptilnom metodom neraspisivanja konkursa za sufinansiranje medijskih sadržaja, poništavanja privatizacije. Mi, nezavisni novinari u Kragujevcu se uključujemo u ovu akciju, podržavamo je i ukazujemo na problem neslobode u medijima", rekla je Nikolić.

Protes, u organizaciji Grupe za slobodu medija, organizovan je danas i u Beogradu, Nišu i Novom Sadu.

Grupa za slobodu medija okuplja više stotina medija, organizacija, novinarskih i medijskih udruženja, gradjana i gradjanki koji se zajedno bore za slobodne medije u Srbiji i pokrenuta je nakon gašenja novina Vranjskih, jednog od najznačajnijih lokalnih medija u Srbiji.

Niš: Država treba da bude ta koja će da kažnjava one koji prete i napadaju novinare

Novinari u Nišu obeležili su danas 2. novembar Dan borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima, okupljanjem ispred zgrade Osnovnog suda u Nišu.

Skup je simbolično počeo u pet do 12, kako bi se i na taj način skrenula pažnja javnosti na nekažnjivost zločina nad novinarima.

Urednik Južnih vesti Predrag Blagojević rekao je pred okupljenima da bi država trebalo da bude ta koja će da kažnjava one koji prete i napadaju novinare, ali da je na žalost, proteklih godina država bila ta koja je štitila one koji su napadali novinare. 

"Mi sada imamo slučajeve u Nišu gde su ljudi koji su pretili smrću novinarima i bili pravosnažno osudjeni za to, ne samo abolirani nego nagradjeni time što su postali odbornici u Skupštini grada, direktori javnih preduzeća i članovi Gradskog veća", rekao je Blagojević. 

Novinari iz Niša su ovom prilikom podsetili da je, prema podacima organizacije Unesko, u poslednjih 11 godina u svetu ubijeno 930 novinara, a počinioci u 90 odsto slučajeva nisu kažnjeni.

BETA TV

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.