AAA

DRUšTVO | 09.11.2017 20:25 > 09.11 21:29

Obeleženo 130 godina od osnivanja Astronomske opservatorije u Beogradu


Predavanjem "Astronomska opservacija od 1887. do 2017. godine" danas je u PTT Muzeju obeleženo 130 godina od osnivanja Astronomske opservatorije u Beogradu.

Predavanje o istoriji razvoja srpske astronomije održala je Vojislava Protić Benišek koja je podsetila da je u početku to bila zajednička institucija meteorološka i astronomska opservatorija, čiji je osnivač i prvi direktor bio profesor Milan Nedeljković.

Ona je rekla da se predavanje odnosi na to "kako prevazići vreme izmedju dva, tri i mnogih jubileja koji slede".

Kustos PTT muzeja Željko Sarić je kazao da je Astronomska opservatorija prvi naučni institut koji je osnovan u Srbiji i ocenio da tom tribinom Muzej može postati stožer kulture u Beogradu.

Dodao je da je to 22. tribina održana u PTT Muzeju i najavio sledeću za 6. decembar na kojoj će prisutni moći da saznaju nešto o američkoj misiji koja je 1914. godine spasila bolnicu u Beogradu od bombardovanju Austrougarske.

Sarić je kazao da će PTT Muzej organizovati predavanja o svim sanitetskim misijama u Velikom ratu i dodao da će nova sezona u 2018. godini započeti omažom o Nikoli Tesli.Ceo video materijal možete da pronađete OVDE.

BETA TV

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.