AAA

DRUšTVO | 10.11.2017 22:30

Prestalo sa radom novo prostrojenje za prečišćavanje vode u Zrenjaninu

Javno preduzeće "Vodovod i kanalizacija" u Zrenjaninu saopštilo je večeras da je prekinut rad postrojenja za prečišćavanje vode u tom gradu koje bi obezbedilo zdravu pijaću vodu Zrenjanicima na koju čekaju više od 13 godina.

Kako se navodi u saopštenju prosledjenom iz tog preduzeća, koje je potpisao predstavnik konzorcijuma firmi investitora postrojenja za prečišćavanje pitke vode za grad Zrenjanin Nenad Obradović, rad postrojenja prekinut je u 13 časova jer ni danas, od nadležnog Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo nije pristiglo obećano odobrenje za rad postrojenja.
Obradović je naveo da su na taj korak bili prinudjeni, jer odobrenje nije stiglo iako su supešno završena sva predvidjena ispitivanja koja su potvrdila potreban kvalitet prečišćene vode prema Pravilniku o higijenskoj ispravnosti vode za piće Republike Srbije, na samom postrojenju i u gradskoj mreži.

"Podsećamo javnost da smo u proteklih desetak dana, čekajući odluku, vodu isporučivali potpuno besplatno, a da dnevni troškovi prevazilaze sumu od četiri hiljade evra", naveo Obradović.

On je rekao da će postrojenje ponovo biti u funkciji, i da će se grad snabdevati prečišćenom vodom za piće "onog momenta kada se dobije saglasnost nadležnog sekretarijata kojem je sva potrebna dokumentacija uredno predata".

Da bi do toga moglo doći Obradović je upozorio pre tri dana kada je organizovana poseta zainteresovanih gradjana novom postrojenju. On je tada rekao da je postrojenje spremno od 1. septembra i da su svi tehnički uslovi ispunjeni, a da sve to prati i odredjena obimna dokumentacija i atesti.

"Sve to predato je na tehničku kontrolu, nakon čega će nam biti data upotrebna dozvola, medjutim, pokrajinska sanitarna inspekcija nam je stavila zabranu na rad iz razloga što zadiru u prinadležnosti Ministarstva gradjevine, pod kojim su komunalna preduzeća", kazao je tada Obradović.

Rekao je i da zakon tumači da "Sinertek" (investitor sa kojim je potpisan ugovor za prečišćavanje vode), može da se bavi uslužnom delatnošću kroz uslugu koju pruža "Vodovodu", a ne i komunalnom, dok pokrajinski inspektorat za sanitarnu inspekciju trvdi da se ne može baviti tom delatnošću.

Postrojenje za koje je najavljivano da će obezbediti zdravu pijaću vodu Zrenjanincima pušteno je u probni rad sredinom juna ove godine, a početak rada nekoliko puta je najavljivan, pa odlagan.

Zrenjanci zdravu pijaću vodu iz gradskog vodovoda čekaju više od 13 godina jer je 2004. godine sanitarna inspekcija zabranila vodu za piće zbog nedozvoljene količine arsena.

Zbog nedostatka zdrave pijaće vode Zrenjaninci kupuju flaširanu, ili vodu uzimaju sa tek nekoliko bunara u gradu i okolnim mestima. Zrenjanin je jedan od gradova sa najvećom potrošnjom flaširane vode, dok oni koji nisu u mogućnosti da je kupuju, piju vodu iz vodovodne mreže.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.