AAA

DRUšTVO | 12.11.2017 11:45 > 12.11 14:40

Beograd: Završen protest radnika Pošta Srbije


Radnici Pošta Srbije su sa danas održanog protesta u centru Beograda najavili da neće odustati od zahteva za poboljšanjem materijalnog i socijalnog položaja.

Najavljeno je i da će sve buduće aktivnosti zavisiti od nastavka pregovora sa Vladom Srbije kao i da će od sutra početi prikupljanje potpisa zaposlenih za totalnom obustavom rada u svim poštama.

Protest, koji su organizovala  Sindikat PTT Srbije i sindikat JP PTT saobraćaja Srbija "Nezavisnost", počeo je ispred Glavne pošte u u Takovskoj ulici a posle kraće šetnje je završen ispred zgrade Vlade Srbije.

Okupljeni su , uz sindikalne i zastave Pošta Srbije nosili i transparneten: "nećemno da budemo jeftina radna snaga", "gde su naše prisvojene plate", i veiki transparent "vratite nam oteto" što je i bio moto protesta.

Nosili su i trasnparente "gladan sam jer sam poštar", "hoćemo naše plate", "8 sati rada, 8 sati slobodnog vremen" 8 sati odmora" kao i žute balone a nezadovljstvo su izražavalneprestalnim duvanjem u pištaljke.

Predsednik sindikata PTT Srbija Aleksandr Pavlović je rekao da Pošte Srbije rade sa velikim profitom od koga se dve trećine daju osnivaču, odnosno Vladi Srbije, dok zaposleni imaju plate koje su ispod proseka u Srbiji.

Plate su daleko ispod egzistencijalnog minimuma i u proseku, za većinu zaposlenih iznose 35.000 dinara, rekao je on ispred zgrade Vlade Srbije.

Prema njegovim rečima, onim koji rade na privremenim poslovima primaju duplo manje.

Pavlović je naveo i da su razgovori sa premijerkom Anom Brnabić počeli i da se sada očekuje isplata zarada koja je na tom sastanku obećana.

On je rekao i da će se razgovoiriti u vezi ispunjenje ostalih zahteva radnika nastaviti i da će od toga zavisiti i buduće aktivosti sindikata.

Predstavnica sindikat Nezavisnost Snežana Marković je oštro kritikovala i ministar finansija Zorana Vujovića zbog izjave o radnicima pošte koji broje novac.

Radnici Pošta Srbije da im se isplati deo od zarade iz dobiti i da im se vrati deo plata koji je umanjen novembra 2014. godine a na ptestu su najavili i da od toga neće odustati.

Protest su podržali Konfederacija slobodnih sindikata, dva udruženja penzionera, organizacije Marks 21 i "sedam zahteva" čiji predstavnici su od strane organizatora najavljeni kao pravi a ne lažni levičari.

Tokom protesta nije bilo incidenat a saobraćaj je bio povremeno obustavljen u ulicama kojima su okupljeni šetali i protestvovali.

BETA TV

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.