AAA

DRUšTVO | 15.11.2017 14:10 > 15.11 14:20

Premijerka: Nisam garantovala pozitivne odgovore na zahteve Grupe za slobodu medija (VIDEO)

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da će u narednih 10 do 15 dana Vlada odgovoriti na zahteve Grupe za slobodu medija koju čine novinarska i medijska udruženja i organizacije civilnog društva i da će nakon toga biti nastavljen dijalog.

"Nisam garantovala da će ti odgovori biti pozitivni, ali mi je važno u ovom trenutku da dijalog postoji", rekla je Ana Brnabić novinarima.

Premijerka je juče razgovarala s predstavnicima Grupe za slobodu medija koji, izmedju ostalog, traže da se zaustave i istraže svi napadi na novinare, da se zaustavi rad na Medijskoj strategiji, da se smene članovi Saveta REM-a, ugasi agencija Tanjug i da se obezbede mehanizmi za nezavisnu uredjivačku politiku javnih medijskih servisa.

Ana Brnabić rekla je da se s predstavnicima Grupe za slobodu medija složila da kreću iz različitih "ćoškova ringa", ali da ne treba da budu neprijatelji i da treba da se nastavi dijalog.

"Koliko oni misle da atmosfera nije dobra za medije, toliko ja mislim da nije jednako dobra za ljude koji pokušavaju da vode ovu državu", rekla je predsednica Vlade i dodala da postoje stvari koje su u tim zahtevima neupitne.

Dodala je da očekuje da će u narednih 10 do 15 dana poslati odgovor i nastaviti dijalog.

Upitana da prokomentariše troškovnik Republičke izborne komisije u kojem za narednu godinu nisu predvidjena sredstva za izbore i da li se taj novac koji bi morao da se uzme iz budžetske rezerve može utrošiti na konkretne projekte i investicije, jer je Vlada tek počela da radi, Ana Brnabić je rekla da odluka o izborima još nije doneta.

"Novac za vanredne parlamentarne izbore uvek može da se iskoristi za infrastrukturne projekte i druge stvari važne za državu, ali je to pitanje analize isplativosti da li je u ovom trenutku bolje da bude izbora ili da ih ne bude, ili da se taj novac uloži u nešto drugo", rekla je Ana Brnabić.

Radimo sve da smanjimo odlazak lekara u inostranstvo


Premijerka Srbije izjavila je danas da država radi sve kako bi poboljšala položaj zdravstvenih radnika i smanjila njihov odlazak u inostranstvo. 

"Polušavamo da pospešimo njihovo obrazovanje, odobravanje specijalizacija, da zaposlimo nove ljude, da im povećamo plate i omogućimo bolje uslove rada", ocenila je premijerka . 

Prema njenim rečima, problem odlaska lekara iz Srbije ima višestruke uzroke i tu nisu samo u pitanju bolje zarade u inostranstvu.

"Skoro deset godina u Srbiji su bile zabranjene specijalizacije lekara i sada će nam, kako kaže ministar zdravlja, trebati četiri do pet godina da nadoknadimo to što je neko zabranio usavršavanje", rekla je predsednica Vlade. 

Ona je navela da male plate u zdravstvu, kao razlog za odlazak lekara u inostranstvo, nisu problem samo Srbije, već svih zemalja u regionu.

"Ipak, ne mogu da se daju plate koje su konkurente onima u Švajcarskoj i Nemačkoj, jer troškovi života nisu isti... Tu se radi o platnoj moći i mi se trudimo da to povećamo, u skladu sa našim mogućnostima", rekla je Ana Brnabić.

Premijerka je podsetila da je do kraja godine odobreno zapošljavanje ukupno 4.000 medicinskih radnika u zdravstvu Srbije, a odlučeno je i da se plata poveća za deset odsto. 

Ana Brnabić je rekla da se radi na poboljšanju zdravstvene infrastrukture kako bi uslovi u kojima rade lekari i medicinsko osoblje bili što bolji. 

Ona je podsetila da se završava gradnja Kliničkog centra u Nišu, da se "krenulo u tender" za Klinički centar Srbije, a da se tender sprema i za Klinički centar Vojvodine. 

Premijerka je dodala da nije svejedno u kakvim uslovima rade lekari i da medicinski radnici ne bi ostali u Srbiji ni za platu od 2.000 evra, ako moraju da rade u bolnicama koje izgledaju kao poljske bolnice.

BETA TV

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.