AAA

DRUšTVO | 24.11.2017 19:10 > 24.11 19:17

Hag: Presuda u žalbenom postupku protiv Šešelja u prvoj polovini 2018.

Presuda po žalbi haškog tužilaštva na oslobadjajuću presudu lideru Srpske radikalne stranke Vojislavu Šešelju očekuje se u prvoj polovini iduće godine, izjavila je portparolka Mehanizma za medjunarodne krivične sudove UN Helen Eglston.

Ona je za televiziju N1 potvrdila da je rasprava o žalbi na oslobadjajuću presudu Šešelju zakazana za 13. decembra.

"Žalbeni pretres koji je zakazan za 13. decembar biće održan, u slučaju da gospodin Šešelj ne dodje na pretres njemu je veće odredilo branioca u pripravnosti", rekla je Eglston

Ona je rekla i da se presuda očekuje u prvoj polovini iduće godine.

"U slučaju Šešelj, pretres je zakazan za 13. decembar ove godine, presuda se očekuje u prvoj polovini iduće godine", rekla je Eglston.

Navela je i da ogranak mehanizma u Hagu trenutno ima nekoliko predmeta koji su u toku, i započeo ih je Haški tribunal.

Prema njenim rečima, to su žalbeni procesi u predmetu Šešelj i Radovan Karadžić, te ponovljeno sudjenje Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću.

Haški tribunal je 31. marta 2016. oslobodio Šešelja po svih devet tačaka optužnice, koje su ga teretile da je govorom mržnje podsticao i podržavao ratne zločine u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini tokom ratnih sukoba i proterivanje Hrvata iz Vojvodine, a potom je tužilaštvo uložilo žalbu.

Šešelj je više puta izjavio da neće dobrovoljno otići u Hag i da je za njega priča s tim sudom završena.

Nezavršene procese, kao i neke od nadležnosti Tribunala u Hagu nasledio je Mehanizam za medjunarodne krivične sudove UN.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.