AAA

DRUšTVO | 07.12.2017 16:55

Savet Evrope izrazio žaljenje zbog neusvajanja zakona o nestalim bebama

Komitet ministara Saveta Evrope (SE) danas je ponovo pozvao Srbiju da hitno zakon o "nestalim bebama" kako bi se rasvetlila sudbina dece koja su navodno nestala iz srpskih porodilišta.

Savet Evrope je izrazio "duboko žaljenje" zbog činjenice da Srbija nije Komitetu ministara dostavila najnovije podatke o napretku u usvajanju zakona o "nestalim bebama", uprkos privremenoj rezoluciji usvojenoj na prethodnom sastanku u septembru i drugim odlukama tog tela, navodi se u danas objavljenoj odluci.
Imajući u vidu humanitarnu prirodu slučaja i vreme koje je proteklo od kada su bebe navodno nestale iz porodilišta, SE snažno apeluje na vlasti u Srbiji da preduzmu "hitne mere" i osiguraju usvajanje zakona bez daljih odlaganja, dodaje se u odluci.

Savet Evrope je naglasio da je usvajanje posebnog zakona o "nestalim bebama" neophodno kako bi se roditeljima obezbedile informacije o sudbini njihove dece, ali i o pojedinačnoj nadoknadi.

Izvršenje presude razmatraće se i na sledećem sastanku u martu 2018.

Evropski sud za ljudska prava presudio je u martu 2013. godine da Srbija mora da isplati Zorici Jovanović 10.000 evra odštete i obezbedi informacije o sudbini njenog novorodjenčeta koje je nestalo iz porodilišta u Ćupriji pre više od 30 godina.

Isti model primenjivaće se na više stotina slučajeva nestanka beba iz porodilišta u Srbiji. Rok za izvršenje presude bio je 9. oktobar 2014. godine.

Srbija, prema članu 46. Evropske konvencije o ljudskim pravima, ima obavezu da izvršava presude Suda u Strazburu, a u suprotnom bi mogla da se suoči sa sankcijama ili suspenzijom pojedinih prava u SE.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.