AAA

DRUšTVO | 13.12.2017 13:35 > 13.12 14:05

Pravnici: Problem političkog uticaja na pravosudje nije rešavala nijedna vlast pa ni ova

Neefikasnost srpskog sudstva i politički uticaji jesu nasledjeni, ali stanje je danas gore, jer nema želje da se stvari poprave, ocenio je danas bivši sudija Vrhovnog suda Zoran Ivošević.

Komentarišući ocenu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da su primedbe EU na neefikasno pravosudje i političke uticaje na pravosudje opravdane, ali da su ti problemi nasledjeni, on je za agenciju Beta rekao da bi "moglo da se oprosti" da je to ostalo na istom nivou.

"Medjutim, sada je duplo gore i zato ne bih mogao da se složim oko opravdanja koje je Vučić koristio. Jer ako ste na vlasti pet godina, onda bi morali da primetimo neka poboljšanja", naveo je Ivošević.

Bivši sudija Vrhovnog suda napomenuo je da Srbija već godinu i po dana kasni sa izmenama Ustava u oblasti pravosudja.

"Ništa nisu učinili da se odreknu poluga uticaja vlasti na sudije i tužioce koji se biraju u parlamentu. Reforma koja je trebalo da sprovede lustraciju medju sudijama je propala zaslugom prethodnih vlasti, a onda je Ustavni sud vratio sve sudije i one koje je trebalo i one koje nije trebalo, a sve pod opravdanjem kršanje formalnih procedura tokom izbora", objasnio je Ivošević.

Kao primere političkog uticaja na sudsku praksu, on je naveo "slučaj Savamala" u kojem niko nije reagovao na izjavu Aleksandra Vučića da su odgovorni za rušenje u tome delu Beograda u vrhu gradske vlasti, ali je zato ekspresno sudjeno po tužbi ministra policije Nebojše Stefanovića protiv nedeljnika NIN.

Pored izjava Vučića i ministara o raznim slučajevima kojima utiču na sudije i tužioce, a koje se često navode kao primedba i u izveštajima institucija EU, on je naveo i "diskretniji uticaj na predsednike sudova i javne tužioce koji rade kako političari žele".

"Neažurnost sudova takodje je često politički motivisana", ocenio je Ivošević.

On je, medjutim, istakao i da "u EU imaju duple standarde kada je reč o pravosudju".

Kao primer naveo je da iz EU nemaju primedbe na to kada se izbor sudija na Kosovu i Metohiji po Briselskom sporazumu sprovodi po zakonima Kosova a ne zakonima Srbije.

Poverenik za samostalnost tužilaca Goran Ilić ocenio je za Betu da je predsednik Srbije u pravu kada kaže da je problem političkog uticaja na pravosudje nasledjen, ali je naglasio da bi trebalo dodati da "taj problem nijedna vlast nije rešavala pa ni ova".

"Zbog političkog uticaja na pravosudje trpe svi, a najviše gradjani Srbije koji zaslužuju pravične i zakonite odluke sudija i tužilaca, bez uticaja bilo koga sa strane. Na žalost, ponekad to nije slučaj. Dobro je što je predsednik rekao da problem postoji iako nasledjen, budući da predstavnici vladajuće koalicije neretko u javnim nastupima tvrde suprotno, da nema političkog uticaja na pravosudje", ocenio je Ilić.

Poverenik je naglasio da je politički uticaj na pravosudje samo jedan od brojnih problema u pravosudju.

"Sporost je svakako problem koji najviše pogadja gradjane Srbije" zaključio je Ilić.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.