AAA

DRUšTVO | 24.12.2017 23:45

Hočevar: Vernicima potreban dubok i svestran dijalog

Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar izjavio je da je potreban otvoreniji razgovor društva i svih verskih zajednica, kao i države i crkve.

"Gradjanima Srbije katoličkim, pravoslavnim i svim ostalim vernicima potreban je dubok i svestran dijalog. Moramo svi zajedno da preuzmemo odgovornost za izbor najboljih puteva za budućnost", rekao je Hočevar u intervjuu za Večernje novosti od ponedeljka.
On je ocenio da su upoznavanje, razgovor i saradnja jedini put za lečenje rana iz prošlosti.

Na pitanje kako se katolici osećaju u Srbiji Hočevar je rekao da su oni verska i nacionalna manjina što ih navodi na veći angažman i čuvanje svojih specifičnosti.

"Poteškoće nam prave istorijski sukobi koje su Srbi imali sa katoličkim narodima, svejedno da li je reč o Madjarima, Hrvatima, Albancima...Bez obzira na to sve nacionalne manjine u Srbiji se osećaju da su zaista u svojoj zemlji i daju joj veliki doprinos. Ne smemo zaboraviti da su razlike izmedju pravoslavlja i katoličanstva minimalne", naveo je on.

On je kazao da svi dogadjaji iz prethodnog veka, uključujući i ulogu (kardinala Alojzija) Stepinca "predstavljaju veliki poziv da ne zaboravljamo prošlost".

"Na ovom slučaju imamo priliku za vodjenje fundamentalnog dijaloga. On je veoma važan za bolje razumevanje Istoka i Zapada i dve crkve", naveo je Hočevar.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.