AAA

DRUšTVO | 29.01.2018 12:20 > 29.01 13:48

Arežina dobio otkaz na Radio-televiziji Vojvodine

Programski direktor Radio-televizije Vojvodine (RTV) Slobodan Arežina izjavio je da je dobio otkaz iz te medijske kuće, iako ga je Apelacioni sud prethodno vratio na posao uz presudu da je "nezakonito smenjen", i gde je do danas radio kao drugi programski direktor, zajedno sa Sonjom Kokotović Zečević, koja je na to mesto postavljena nakon Arežinine smene.

Arežina je nekoliko dana ranije podneo još jednu tužbu protiv pokrajinskog javnog medijskog servisa, koja se odnosi upravo na odluku rukovodstva RTV-a da donese rešenje o dva programska direktora, jer je suprotna Statutu i sistematizaciji RTV-a.

Arežina je za Betu rekao da mu je danas uručeno rešenje o otkazu, te da su u Radio-televiziji Vojvodine prethodno napravili uporednu analizu dva programska direktora, nakon koje je rukovodstvo RTV utvrdilo da je "Kokotović bolji kandidat jer u RTV radi 11, a Arežina šest godina".

Njemu je danas uručeno Rešenje o utvrdjivanju viška zaposlenih, datirano od 24. januara 2018, a u kojem piše da "Sonja Kokotović Zečević ima prednost u odnosu na Slobodana Arežinu prema kriterijumu dužine staža".

"Ovde je reč o obesti i gluposti, o gaženju zakona, pravde i nezavisnog sudstva. Ovo je nešto što nadilazi pitanje ko je programski direktor. Ako mi ulazimo u sferu gde je nebitna odluka Apelacionog suda, u kojem je zakon nebitan, nego želja nekog pojedinca, onda smo zaista u mnogo većem problemu", rekao je Arežina za Betu.

RTV je prošle nedelje naložio zaposlenima da se ubuduće na odjavnim špicama potpišu dva programska direktora, uprkos presudi Apelacionog suda po kojoj imaju obavezu da na mesto programskog direktora vrate Slobodana Arežinu, koji je sa te funkcije protivzakonito smenjen u maju 2016. godine.

Arežina je 29. decembra prošle godine potpisano rešenje kojim je vraćen na mesto direktora programa Radio-televizije Vojvodina (RTV), ali on tu dužnost i dalje nije uspeo da preuzme.

U dopisima Upravnom odboru i direktoru Arežina je zatražio i da se program RTV-a hitno redefiniše i inovira kako bi se zaustavio dalji pad gledanosti i "strmoglavi pad poverenja u pokrajinski javni servis kao primarni izvor informacija".

U cilju vraćanja funkcije javnog servisa RTV-u, Arežina je predložio vraćanje profesionalaca na mesta s kojih su smenjeni u maju pretprošle godine, te emisija koje su u medjuvremenu izbačene iz programa, poput "Radara", "U nedostatku dokaza" i "Gruvanja".

Posle smenjivanja Arežine, ostavku su podneli generalni direktor RTV-a Srdjan Mihajlović i glavna i odgovorna urednica Prvog programa Televizije Novi Sad Marjana Jović.

Usledile su brojne smene u RTV-u, a smenjeni novinari i urednici pokrajinskog javnog servisa formirali su Pokret "Podrži RTV" koji je organizovao ulične proteste i druge akcije da bi ukazao na političku pozadinu smenjivanja.

UNS: Novi otkaz Arežini je zloupotreba sudske presude

Udruženje novinara Srbije (UNS) protestovalo je danas zbog novog otkaza programskom direktoru Radio-televizije Vojvodine (RTV) Slobodanu Arežini koji je dobio uprkos tome što je presudom Apelacionog suda, krajem decembra, vraćen na radno mesto sa kojeg je smenjen maja 2016. godine.

Slobodanu Arežini danas je uručen novi otkaz kojim je proglašen tehnološkim viškom zato što je na radnom mestu na koje je vraćen u medjuvremenu zaposlena druga osoba.

UNS je naveo da je RTV novim otkazom Arežini zloupotrebio obavezu izvršenja presude jer je morao da oslobodi radno mesto programskog direktora i na njega vrati Arežinu, ili da mu ponudi drugi odgovarajući posao.

Arežina je sa mesta programskog direktora smenjen 4. maja 2016. godine.

Na njegovo mesto krajem maja 2017. godine, Upravni odbor RTV-a imenovao je Sonju Kokotović.

Nakon presude Apelacionog suda generalni direktor RTV je doneo rešenje po kojem postoje dva direktora programa, a s obzirom na to da po Statutu RTV-a ovu funkciju može da obavlja samo jedna osoba, Arežina je danas primio otkaz kao tehnološki višak.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.