AAA

DRUšTVO | 02.02.2018 13:35 > 02.02 17:56

Novinarska udruženja osudila napad na novinara N1 Nikolu Radišića

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) osudili su danas pretnje novinaru Televizije N1 Nikoli Radišiću i zatražili od nadležnih da što pre nadju i kazne počinioce.

"Najviše zahvaljujući Aleksandru Vučiću, predsedniku Srbije, koji se novinarima TV N1 uglavnom obraća vrlo agresivno, na krajnje neprofesionalan i optužujući način a zatim i niže rangiranim funkcionerima SNS-a, koji ovu kuću etiketiraju kao 'američku' ili 'CIA' televiziju ili, u najboljem slučaju, medij koji 'radi protiv Vlade Srbije', TV N1 je odavno izložena otvorenim, sirovim, gotovo i beskrupuloznim napadima i pritiscima, tako da poslednje pretnje Nikoli Radišiću, nažalost, spadaju u red očekivanih", navodi se u saopštenju NUNS-a i NDNV-a.

Kako navode ta udruženja, Radišiću su u centru grada dve nepoznate osobe, uz pljuvanje, psovale "mater američku" i "izdajničku".

Radišić je zbog ugrožavanja sigurnosti podneo krivičnu prijavu protiv nepoznatih počinilaca.

"Zahtevamo da se počinioci što pre nadju, da se protiv njih preduzmu sve zakonom predvidjene mere i novinarima garantuje bezbednost. Takodje apelujemo na nosioce javnih funkcija da povedu računa o svojoj retorici: targetiranju i etiketiranju nema mesta pogotovo kad je javni govor u pitanju", dodaje se u saopštenju.

Takodje se podseća da je to u NUNS-ovoj bazi podataka "Napadi na novinare", sedmi zabeležni incident od početka godine.

Verbalni napad na novinara televizije N1 osudilo je i Udruženje novinara Srbije (UNS) koje je od nadležnih zatražilo da pronadju i kazne odgovorne.

"Svako ima pravo da bude nezadovoljan radom novinara, ali to nezadovoljstvo se ne sme iskazivati uvredama i pretnjama", naveo je UNS.

Tamara Tripić (DS): Vučić i ostali odgovorni za napad na Radišića

Potpredsednica Demokratske stranke Tamara Tripić zatražila je danas od nadležnih institucija da hitno reaguju povodom napada na novinara televizije N1 Nikolu Radišića, ocenivši da je za taj napad odgovoran predsednik Srbije "Aleksandar Vučić i svi oni funkcioneri režima koji su opasnom retorikom sve zaposlene u medijskoj kući N1 označili kao 'američke plaćenike' i 'izdajnike'".

"Kao i kod medijske hajke na novinarku Tamaru Skrozu iz Vremena, fizičke napade na Lidiju Valtner iz Danasa i sve ostale novinare tokom inauguracije predsednika Republike, ali i svakodnevno širom Srbije, i napad na Nikolu Radišića predstavljaju jasan znak da je na delu namera režima da nasiljem i represijom odgovori na svaki kritički glas u Srbiji", kazala je Tripić.

Ona je u pisanoj izjavi navela da je u Srbiji koja deklarativno teži evropskim vrednostima medijsk linč neprihvatljiv i da on uvek prethodi fizičkim i verbalnim napadima na neistomišljenike.

"Usled činjenice da institucije države očigledno ne žele da stanu na put i obračunaju sa sa nasilnicima koji ugrožavaju bezbednost neistomišljenika režima, pozivamo gradjane da zajedno odbranimo zakone i pravo na slobodu govora, a sve one koji šire netrpeljivost, mržnju, lepe etikete, pošaljemo pred sudove da odgovaraju za svoje ponašanje", kazala je Tamara Tripić.

PSG: Neprihvatljivi sve učestaliji i brutalniji napadi na neistomišljenike

Pokret slobodnih gradjana (PSG) upozorio je danas javnost na nove slučajeve "javnog prokazivanja neistomišljenika i njihovo proglašavanje za izdajnike i neprijatelje učinjene putem medijskih i političkih satelita Srpske napredne stranke", poručivši da je to neprihvatljivo.

PSG je u saopštenju naveo da će se boriti da vrate sigurnost i slobodu svim gradjanima, bez obzira na njihovu političku opredeljenost.

Taj pokret je ocenio kao potpuno nedopustivo da policija, koja postoji da štiti svoje gradjane, ne reaguje na poziv Kuće ljudskih prava dok su Zavetnici postavljali plakate sa porukom "Nobelova nagrada za izdaju prema srpskom narodu" na zgradi u kojoj se nalazi nekoliko organizacija civilnog društva.

"Po modelu agresivnog i optužujućeg obraćanja predsednika i funkcionera SNS-a, beskrupuloznom napadu je danas bio izložen i novinar N1 kada su mu dve osobe uz pljuvanje opsovali mater američku i izdajničku. Jednako opasnu poruku šalje i naslovna strana jednog pro-vladinog tabloida koji lidere opozicije optužuje da će pod šifrom 'rodjendan' dan posle izbora izazvati krvave sukobe na ulicama", naveo je PSG.

Pokret je istakao da takvi postupci dovode da dodatnog produbljivanja društvenog sukoba koji je upravo i kreiran neodgovornim istupima onih koji obavljaju najodgovornije državne funkcije.

"Uskraćivanje pružanja brze i efikasne pomoći targetiranim gradjanima, šalje se slika da se niko ne može osećati bezbedno u svojoj državi, odnosno da država i njeni organi neće stati u zaštitu svojih gradjana", naveo je PSG.

Nova stranka osudila napad na Radišića: Napad direktno inspirisao Vučić

Nova stranka osudila je napad na novinara regionalne Televizije N1 Nikolu Radišića i ocenili da je taj napad direktno inspirisao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

"Prvi čovek Srpske napredne stranke i njegovi prateći vokali konstantno ovu televiziju etiketiraju kao 'američku', kao 'CIA televiziju', kao 'plaćeničku'. Nazivajući radnike ove medijske kuće, kao i druge, profesionalne novinare svojim omiljenim terminom – 'izdajnicima', direktno im stavljaju metu na čelo i huškaju svoje poslušnike ekstremiste na fizički obračun", navodi se u saopštenju Nove stranke.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) saopštili su ranije da su dve nepoznate osobe pretile novinaru TV N1 Nikoli Radišiću u centru grada i uz pljuvanje, psovale "mater američku" i "izdajničku".

Ta stranka dodala je da su aktivisti SNS pretili čak i smrću predstavnicima tri romske organizacije koje su podržale listu "Da oslobodimo Beograd – DS, Nova, SDS, ZEP Zeleni" i da su oni posle toga odustali od javne podrške koaliciji.

"Očigledno su hodajuće mete danas postali svi oni koji ne podržavaju Vučića i njegove popisivače glasova", navodi se u saopštenju i dodaje da je Srbija sa SNS i Vučićem "sve bliže hunti" i da društvo mora da ustane protiv toga.

LSV: Postupanje vlasti dovelo do napada na novinara TV N1

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) oštro je danas osudila napad na novinara Televizije N1 Nikolu Radišića, uz ocenu da "otvoreno targetiranje od strane predsednika Srbije i funkcionera Vlade dovodi do pretnji i napada na one koje su u svojim huškačkim govorima označili kao neprijatelje".

"Poznati scenario da višegodišnje etiketiranje nekog kao izdajnika i neprijatelja, na kraju dovodi do napada na tu ličnost, ostvario se i ovog puta", ocenila je LSV.

Stranka je u saopštenju upozorila da se ovakvi napadi dešavaju jer "većina počinilaca takvih dela nikad nije za njih snosila posledice".

LSV je zapitala da li su oni koji svojim izjavama stvaraju huškačku atmosferu protiv pojedinaca i institucija, svesni odgovornosti i posledica koje proizvodi njihov govor mržnje.

Stranka zahteva od vlsti da napadače na Nikolu Radišića nadje i kazni, i da obavesti javnost o kazni.

"Od državnih funkcionera očekujemo da se dozovu pameti i počnu da rade svoj posao za koji su izabrani i plaćeni, a ne da smišljaju nove neprijatelje i crtaju mete na njima, kako bi skrenuli pažnju sa svojih neuspeha i nesposobnosti da stanovništvu obezbede pristojan život", dodala je LSV

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.