AAA

DRUšTVO | 22.02.2018 14:30 > 22.02 15:37

Potpisani protokoli o saradnji opština duž Velike Morave i Dunava (VIDEO)


Predstavnici 31 opštine i grada Srbije potpisali su danas protokole o saradnji sliva Velike Morave i gornjeg dela sliva Dunava u Srbiji, kako bi kvalitetno i brzo reagovali u slučaju elementarnih nepogoda.

Na svečanosti u Skupštini grada Beograda, uz potpisivanju protokola obeležena je godišnjica protokola o saradnji gradova i opština sliva Zapadne Morave i sliva Kolubare, na inicijativu grada Kraljeva.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Srbije, Branko Ružić rekao je da su katastrofalne posledice nepogoda 2014. i 2016. godine naterale Srbiju da se suoči s nespremnošću i da razume posledice neinvestiranja u odbranu od nepogoda, a očekuje da će potpisivanjem protokola o saradnji biti otvorena "nova stranica održivog razvoja".

On je podsetio na uradjeno o od 2014. godine, na započeti razvoj, bolje, sigurnije i otpornije sisteme, i najavio odgovarajući zakonski okvir za saradnju vlasti duž rečnih slivova.

Predsednica Stalne konferencije gradova i opština Dušanka Golubović rekla je da bez medjuopštinske saradnje nije moguća efikasna borba s posledicama nepogoda i istakla da je protokol o saradnji 25 gradova i opštine sliva Zapadne Morave i sliva Kolubare institucionalni okvir u kojem se preventivno deluje i upravlja rizicima od elementarnih nepogoda.

Golobović je najavila i da će ove godine biti potpisani i protokoli o saradnji gradova i opština za Drinski sliv, sliv donjeg Dunava i za vodotoke Bačke.  

Zamenica direktora Kancelarije Vlade Srbije za javna ulaganja Sandra Nedeljković je ukazala da se Srbija od 2014. godine konstantno na dve godine suočava sa poplavama što pokazuje da se mora ulagati u prevenciju, posebno u obuku.

Načelnik sektora Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije za vanredne situacije, Predrag Marić rekao je da je "lekcija iz 2014. naučena" i da je taj sektor jači i spreman, jer je "nas ni jedna elementarna nepogoda zaobići neće".

Marić je za ovu godinu najavio tri zakona o smanjuje rizika od katastrofa i upravljanju u vanrednim situacijama; o kritičnoj infrastrukturi; i o dobrovloljnom vatrogastvu.

Zamenik gradonačelnika Beograda Andrija Mladenović je rekao da je glavni grad od katastrofalnih posledica u Obrenovcu uradio mnogo i da se radi na projektima procene ugroženosti, plana zaštite i spasavanja, postavljanju 310 sirena za uzbunu, kojih je sada 117.  

Zamenica stalne predstavnice UNDP u Srbiji, Steliana Nadere, rekla je da je u poplavama 2014. bruto-domaći proizvod Srbije opao za 1,08 odsto i da su najviše izgubile lokalne sredine.  

Protokole o saradnji danas su potpisali gradonačelnici ili drugi predsednici lokalnih vlasti duž sliva Velike Morave (Kragujevac, Jagodina, Požarevac, Batočina, Rača, Velika Plana, Smederevska Palanka, Žabari, Paraćin, Svilajnac, Varvarin i Ćićevac) i gornjeg dela sliva Dunava u Srbiji Banatski vodotoci (Ada, Alibunar, Bela Crkva, Vršac, Žitište, Zrenjanin, Kanjiža, Kikinda, Kovačica, Kovin, Nova Crnja, Novi Bečej, Novi Kneževac, Opovo, Pančevo, Plandište, Senta, Sečanj i Čoka).

CELOKUPAN VIDEO MATERIJAL MOŽETE PREUZETI OVDE


BETA TV

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.