AAA

DRUšTVO | 16.03.2018 09:15

Epidemiolog: Još je nedovoljan broj vakcinisanih medju predškolskom decom

Epidemiolog Zoran Radovanović izjavio je danas da se u Srbiji poslednjih meseci povećao broj onih koji su primili MMR vakcinu, ali da je još uvek nedovoljan broj vakcinisanih medju populacijom predškolske dece.

On je za Radio-televiziju Srbije kazao da treba da se vakcinišu deca, zdravstveni radnici i zaposleni u predškolskim ustanovama.
"Što se ostalih tiče, nema mesta panici. Ako ne radite u predškolskoj i zdravstvenoj ustanovi možete biti mirni", kazao je Radovanović.

On je kazao da dalji tok epidemije malih boginja zavisi od toga da li će se povećati broj onih koji su primili MMR.

"Problem je sa nerazumnim otporom roditelja", kazao je Radovanović i dodao da je neko odgovoran za smrt onih koji su umrli zbog komplikacija izazvanih malim boginjama.

Od komplikacija izazvanih malim boginjama u Srbiji je umrlo 13 osoba.

U Srbiji i opštinama sa srpskom većinom na Kosovu od oktobra do danas od mаlih bоginjа obolelo je 3.680 osoba, objavljeno je na sajtu Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

U Institutu "Torlak" laboratorijski je potvrdjeno 1.876 slučajeva morbila, objavljeno je na sajtu "Batuta".

Оd uкupnоg brоја оbоlеlih, 32 odsto је hоspitаlizоvаnо, a od tеžih коmpliкаciја mаlih bоginjа rеgistrоvаnо је zаpаljеnjе mоzgа коd dvе i upаlа plućа kod 410 оbоlеlih оsоbа.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.