AAA

DRUšTVO | 26.03.2018 12:10

Šabić: Ministarstvo finansija ugrožava funkcionisanje institucije poverenika

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodolјub Šabić saopštio je danas da je uputio ministru finansija Dušanu Vujoviću pismo u kome traži objašnjenje za apsurdnu situaciju do koje je došlo jer je to ministarstvo odbilo da da saglasnost na predlog kadrovskog plana poverenika.

Poverenik je, kako se navodi, jedini iz kruga nezavisnih državnih organa kome je Ministarstvo finansija uskratilo saglasnost.
Nedavno, kako se dodaje, Ministarstvo je dalo saglasnost i zaštitniku gradjana na predloženi kadrovski plan za 2018. godinu za pun broj izvršilaca po sistematizaciji, bez obzira što tom organu, kao i povereniku (i pored više upozorenja), nisu u budžetu opredeljena dovoljna sredstva za plate, čak ni za postojeći broj zaposlenih.

Prema navodima Šabića, tu saglasnost Ministarstvo finansija dalo je uz opasku da će zaštitniku gradjana biti obezbedjena dodatna finansijska sredstva.

Postupanje Ministarstva finansija u odnosu na sve nezavisne organe uključujući i zaštitnika gradjana, Šabić je podržao i ocenio kao potpuno ispravno.

"Na taj način Republika Srbija ne samo da postupa u skladu sa strategijama koje je utvrdila u pogledu jačanja nezavisnih organa, kao i u skladu sa odgovarajućim zaključcima Narodne skupštine, nego i izvršava preuzete medjunarodne obaveze", naveo je Šabić u saopštenju.

Šabić je u saopštenju naglasio da nastala situacija nužno otvara bar dva pitanja, a pre svega na čemu se zasniva diskriminatorski odnos prema instituciji poverenika.

"I drugo, zašto se u 2018. godini u odnosu na instituciju poverenika, ne samo napušta proklamovana politika jačanja kapaciteta ovog organa, nego se sasvim obrnuto, uskraćivanjem sredstava, čak i za plate već postojećeg broja zaposlenih, direktno dovodi u pitanje dalje funkcionisanje institucije poverenika", navodi se u saopštenju.

Prema oceni poverenika postupak Ministarstva finansija jedan u nizu sve učestalijih postupaka Vlade i grupe ministarstava koji činjenjem ili nečinjenjem, odnosno neizvršavanjem zakonskih obaveza, sve više otežavaju ostvarivanje prava gradjana koja poverenik štiti, i direktno dovode u pitanje opstanak te institucije.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.