AAA

DRUšTVO | 13.04.2018 13:40 > 13.04 13:48

Protest radnika u Nišu: Na korak od isplate zaostalih plata?

Nekoliko stotina radnika propalih društvenih firmi i učesnika rata 1999. godine protestovalo je danas ispred Gradske kuće u Nišu, zahtevajući isplatu zaostalih plata i ratnih dnevnica.
Predstavnik radnika Žarko Djordjević rekao je da su radnici na korak od rešenja svog višegodišnjeg problema.

"Postigli smo dogovor da nas naredne sedmice primi premijerka Srbije Ana Brnabić. Jedini naš cilj na tom sastanku je da dogovorimo početak i način isplate zaostalih zarada", kazao je Djordjević.
Predsednik Udruženja "Gvozdeni puk" Dejan Milošević na skupu je, medjutim, kazao da radnici i borci zahtevaju od premijerke da dodje u Nišu kako bi joj predočili svoje zahteve.

"Zahtevamo isplatu plata i ratnih dnevnica, isplatu socijalnog programa i doprinosa radnicima, donošenje zakona o borcima, nacionalne penzije za borce koji penziju nisu stekli na drugi način, i boračkih dodataka za one koji su stekli penziju u firmama", rekao je Milošević.

On je rekao da su se predstavnici radnika i učesnika rata dogovorili da ubuduće na pregovore u Vladu Srbije odlazi tročlana delegacija koju će činiti dva predstavnika radnika i jedan predstavnik boraca.

"Tražimo odgovore na ove zahteve u roku od sedam dana, u suprotnom radikalizovaćemo protest. Para ima koliko hoćete, samo je potrebna dobra volja i da neko dodje u Niš i vidi kako ljudi žive ovde", rekao je Milošević.

Učesnici protesta nosili su danas na desetine transparenata na kojima je pisalo "Zakon za sve", "Radnici su robovi", "Hoćemo pravdu". Na jednom od transparenata nalazila se fotografija Aleksandra Vučića i natpis "Care, gde su naše pare?".

Protest radnika i učesnika rata 1999. godine podržali su Policijski i Vojni sindikat Srbije.

Zaostale zarade potražuje oko 9.000 radnika nekadašnjih giganata poput Elektronske industrije Niš i Mašinske industrije. Radnici uglavnom imaju izvršne sudske presude, a medju njima ima i onih koji potražuju više od 100 zarada.

Procenjuje se da ukupna potraživanja radnika iznose oko 4,5 milijardi dinara.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.