AAA

DRUšTVO | 25.04.2018 11:00

Srbija pala za deset mesta na listi medijskih sloboda Reportera bez granica

Srbija je pala za deset mesta na listi medijskih sloboda koju je danas objavila organizacija Reporteri bez granica u svom novom izveštaju.

Srbija je sada na 76. mestu od ukupno 180 ispitanih zemalja prema izveštaju za 2018. godinu. U izveštaju za prošlu godinu bila je na 66. mestu.
To je, uz Maltu, Češku i Slovačku, najveći pad u Evropi, a samim tim i na celokupnoj listi.

Pod predsednikom Aleksandrom Vučićem Srbija je postala zemlja gde je nebezbedno biti novinar, što je jasno prema alarmantnom broju napada na novinare koji nisu istraženi, rešeni ili kažnjeni i agresivnoj kampanji blaćena koju vode provladini mediji protiv istraživačkih novinara, navodi se u delu izveštaja o Srbiji.

"Srbija želi da se pridruži Evropskoj uniji ali za sada ne uspeva da ispuni standarde Evropske unije za slobodu medija, što je jasno po iskustvu novinara koji rade na terenu", navodi se u sažetku izveštaja. 

Kako se navodi neki hrabri novinari i dalje pokrivaju opasne teme kao što su kriminal i korupcija, ali njihovi izveštaji su često objavljivani preko onlajn medija sa ograničenim pristupom.

Dosluh izmedju političara i medija, visok nivo koncentracije vlasništva i nedostatak pluralizma u štampanim i radio televizijskim medijima takodje predstavljaju razlog za zabrinutost.

Od zemalja regiona ispred Srbije su BiH (62), Hrvatska (69) i Albanija (75), a iza Kosovo (78), Crna Gora (103) i Makedonija (109).

Osim Srbije sve zemlje su napredovale u odnosu na prošlu godinu Albanija je napredovala za jedno mesto, BiH za tri, Hrvatska za pet, Kosovo za četiri, Makedonija za dva, Crna Gora za tri i Slovenija za pet mesta.

U izveštaju se navodi da se u Evropi, regionu gde je sloboda medija najsigurnija, najviše pogoršao regionalni indikator ove godine. Četiri od ovogodišnjih najviših padova na indeksu zemalja su zemlje EU.

Malta je pala za 18 mesta na 65. mesto i zabeležila je najveći pad na indeksu, Češka za 11 na 34. mesto, Srbija za 10 na 76. mesto i Slovačka za 10 na 27. mesto.

Veći pad od Srbije zabeležili su samo još Malta i Češka, dok je Slovačka takodje pala za deset mesta ali je sada 27. na listi.

"Lagana erozija evropskog modela se nastavlja", zaključuju u sveobuhvatnoj analizi Reporteri bez granica, upozoravajući na opšti trend porasta neprijateljstva prema novinarstvu koje, kako navode, preti demokratiji.

"Svetski indeks slobode medija 2018. godine pokazuje rastući animozitet prema novinarima. Neprijateljstvo prema medijima, koje otvoreno potiču politički lideri i napori autoritarnih režima da predstave svoju viziju novinarstva predstavljaju ozbiljnu pretnju za demokratiju", navode Reporteri bez granica.

Takav stav prema medijima više nije samo odlika autoritarnih režima, nego i demokratski izabranih čelnih ljudi koji ih više ne vide kao neophodan deo demokratije, nego kao protivnika prema kojem otvoreno iskazuju odbojnost, navodi se u izveštaju.

Prvak slobode medija ponovo je Norveška, a slede Švedska, Holandija, Finska, Švajcarska, Jamajka, Belgija, Novi Zeland, Danska i Kostarika.

Na dnu su zemlje koje su tu bile i prethodnih godina: Severna Koreja, Eritreja, Turkmenistan, Sirija, Kina, Vijetnam, Sudan, Džibuti, Kuba i Ekvatorijalna Gvineja.

Razlog pada Malte, najvećeg na listi je ubistvo istraživačke novinarke Dafne Karuane Galicije prošlog oktobra.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.