AAA

DRUšTVO | 29.04.2018 12:15

Zaštitnik gradjana: Položaj radnika i dalje daleko od zadovoljavajućeg

Zaštitnik gradjana Zoran Pašalić ocenio je danas da je položaj radnika u Srbiji i dalje daleko od zadovoljavajućeg, jer se njihova prava krše i nisu dovoljno zaštićena.

"Visoka nezaposlenost, rad 'na crno', ugroženo pravo na korišćenje godišnjih odmora i bolovanja, nedostatak socijalnog dijaloga sa predstavnicima zaposlenih, situacije u kojima se ostaje bez pravične naknade za rad ili bez doprinosa za zdravstveno, penzijsko i invalidsko osiguranje, pokazuju da se prava radnika u Srbiji krše i da nisu dovoljno zaštićena", naveo je Pašalić u saopštenju.
On je povodom 1. maja, Medjunarodnog praznika ocenio da je potrebno nastaviti rad na izjednačavanju položaja muškaraca i žena na tržištu rada da bi se, izmedju ostalog, omogućilo pravo na rad i ženama iz posebno ranjivih društvenih grupa žrtvama nasilja, osobama sa invaliditetom, Romkinjama.

Prema njegovim rečima, iako je zaštita trudnica i porodilja normativno obezbedjena u praksi se trudnice i porodilje i dalje suočavaju sa problemima.

"Posebno su u teškom položaju trudnice i porodilje čiji su poslodavci prestali da postoje, a ženama nisu obezbedili odgovarajuću dokumentaciju. U tim situacijama uočljivo je odsustvo angažovanja i saradnje inspekcije rada, Poreske uprave, Nacionalne službe za zapošljavanje i jedinica lokalne samouprave", kazao je Pašalić.

Pozvao je zaposlene da povrede svojih prava prijavljuju Inspekciji rada, a ukoliko ta ili druge službe ne postupaju savesno, da podnose pritužbe zaštitniku gradjana.

Ukazao je i na potrebu da nadležni organi uspostave efikasnu saradnju i razmenu informacija, kao i na njihovu obavezu da preduzimaju sve potrebne mere prema poslodavcima koji ne izvršavaju svoje obaveze, kako bi omogućili radnicima da ostvare svoja prava i poboljšaju svoj materijalni položaj.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.