AAA

DRUšTVO | 03.05.2018 20:35

Izložba o evoluciji života na Zemlji otvorena u Muzeju nauke i tehnike


Edukativna izložba koja pruža odgovore na jedno od večitih pitanja kako je nastao život na Zemlji i otkriva razvoj čoveka i biljnog i životinjskog sveta, otvorena je večeras u Muzeju nauke i tehnike u Beogradu.

Posetioci izložbe pod nazivom "Od ćelije do domena evolucija života na Zemlji", u narednih mesec dana mogu da saznaju detalje o nastanku ćelija i vide fosile biljaka i životinja od pre više miliona godina, medju kojima kost runastog mamuta i noge troprstog konja.
Iako je namenjena prvenstveno deci školskog uzrasta, oni koji je posete mogu da saznaju o prvim šumama na planeti, poznatim kao Karbonske šume u kojima su živeli stonoga duga 2,5 metara i vilinski konjic sa rasponom krila od pola metra.

Izložba prikazuje i izumiranje vrsta, evoluciju čoveka i naseljavanje kontinenata.

"Priroda je nastala pre četiri milijarde godina i zamislite da čitate letopis prirode na četiri milijarde stranica, priroda pamti, sve je zabeležila i na nama je da naučimo da je čitamo", rekla je saradnica Prirodnjačkog muzeja i jedna od autorki izložbe Desa Djordjević Milutinović.

Izložba je nastala kao rezultat višemesečnog zalaganja predstavnika sa Biološkog fakulteta i Srpskog evolucionog društva čija je predsednica Biljana Stojanović naglasila da je ova postavka neophodna i zato što je nauka u Srbiji gubi na važnosti.

"Nauka je danas na udaru i neophodno je da se bavimo naukom, popularizacijom nauke i nučne misli, jer je to osnovni preduslov za kritičku misao, za razvoj samosvesnog gradjanina", rekla je Biljana Stojanović.

U okviru izložbe biće organizovano više radionica i predavanja, a večeras je održana i prva prezentacija o dinosaurusima koju su pripremila dva učenika osnovne škole "Drinka Pavlović" u Beogradu.

Posetioce će sa postavkom upoznavati oko 70 studenta Biološkog fakulteta.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.