AAA

DRUšTVO | 06.05.2018 09:20

Dikrektor LKS: Sud časti pokrenuo 94 postupa protiv lekara 2017. godine

Predsednik Lekarske komore Srbije (LKS) Milan Dinić izjavio je danas da je Sud časti tog udruženja prošle godine protiv lekara pokrenuo 94 postupka zbog propusta u radu, a od 60 obradjenih predmeta manje od 10 je završeno oduzimanjem licence.

Dinić je za Radio televiziju Srbije rekao da je većina lekara ili oslobodjena optužbi ili im je izrečena javna opomena, jer nije bilo težih povreda profesionalne odgovornosti.

Podsetio je da je Sud časti nedavno oduzeo na dve godine licencu ortopedu iz lozničke bolnice koji je proglašen odgovornim zato što je u oktobru 2016. nestručno lečio prelom leve ruke maloletnog Radenka Nikodinovića.

Dečaku se nakon stavljanja gipsa stanje pogoršalo, zbog čega je poslat u Institut za zdravstvenu zaštitu majke i deteta u Beogradu, gde je posle nekoliko dana preminuo.

"Utvrdjeno je da je bilo propusta u radu i ono što je jako bitno da se naglasi da, bez obzira na ishod lečenja i da je dečak preživeo, presuda suda časti bi bila ista", kazao je on.

Upitan da li će sud časti postupati i povodom slučaja žene koja je umrla u Vranju, jer nije dobila adekvatnu lekarsku pomoć pošto ju je pregledao doktor u alkoholisanom stanju, Dinić je odgovorio da osudjuje taj dogadjaj, ali da "nije utvrdjeno da je pacijentkinja zbog toga preminula".

Dodao je da je u toku inspekcijski nadzor i da ako se utvrdi da postoji povreda profesionalne odgovornosti, da će LKS "sigurno imati stav o tome".

Odgovarajući na pitanje o doktorki iz Vršca koja je radila bez diplome, Dinić je kazao da LKS ne može da postupa, jer je ona gradjanin Srbije, a ne lekar.

Dinić je kazao da se od 2015. godine na sajtu LKS nalaze imena i prezimena lekara koji imaju licencu.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.