AAA

DRUšTVO | 10.05.2018 14:55 > 10.05 14:58

Poplava populizma i primitivizma u medijima - rečeno na Tribini OEBS u Novom Pazaru

Većina medija u Srbiji podlegla je populizmu, a neki su "dotakli granice primitivizma", ocenjeno je na tribini o populizmu u medijima, koju su danas u Novom Pazaru priredili Misija OEBS u Srbiji i Izdavačka kuća Clio.

Po oceni novinara Djordja Vlajića, istaživanja već nedvosmisleno pokazuju uzlazni trend populizma u gotovo svim oblastima života, te bi se sada u Srbiji mogao istražiti i stepen primitivizma u medijima.

"Efekat (populizma i primitivizma) je poguban po mlade, jer se čini da više ni porodica nije dovoljna da sačuva njihov vrednosni ambijent", rekao je Vlajić.

Učenici Tehničko-poljoprivredne škole iz Sjenice, koji izdaju list "Schooliranje", bili su najbrojniji deo publike u sali i ocenili da im je tribina pod naslovom "Populizam, javnost i mediji" ukazala na opasnosti takvog trenda u društvu.

"Sada vidimo masku iza svega: da sve izgleda lepše nego što jeste... Pitam se koji je izvor svih tih laži, ko stoji iza tih laži", rekli su nekih od njih.

Vlajić je u analizi stanja ocenio da su mediji sve češće saučesnici, čak i kreatori populističkih sadržaja u društvu čija je "elita (naučnici, umetnici, novinari...) postala dekor populističkih politika".

Takvu tvrdnju potkrepio je viši naučni saradnik Instituta društvenih nauka u Beogradu, Zoran Lutovac naglasivši da populizam treba shvatiti kao slabo utemeljenu ideologiju koja u nekom obliku egzistira u svim društvima koja imaju moćne predvodnike.

Medjutim, "posledice populizma su opasnije po društva bez razvijene demokratije, kao što je naše", naglasio je Lutovac.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.