AAA

DRUšTVO | 18.05.2018 14:20

Transparentnost Srbija sumnja u zlopotrebe inspekcija za pritiske na medije


Većina inspekcijskih organa nije dostavila tražene podatke organizaciji Transparentnost Srbija (TS), koj su zatraženi u okviru istraživanja o "zloupotrebama inspekcija za vršenje pritiska na nezavisne medije", što budi sumnju u vezi sa postupanjem tih organa, rečeno je danas na konferenciji za novinare TS u Novom Sadu.TS je istraživanje pokrenula na osnovu pritužbi više medija, poput Vranjskih ili Južnih vesti, u kojima je ocenjeno "da je postupanje inspekcija pritisak na pojedine medije", pa je cilj istraživanja da se na dovoljno velikom uzorku utvrdi da li inspekcije tretiraju sve medije jednako.

Kako je na konferenciji rekao direktor TS Nemanja Nenadić, odabrano je sedam gradova, kao i privredni subjekti iz tri privredne grane koji se u medijima često oglašavaju, a zatraženi su podaci od svih inspekcija koje mogu imati nadležnost u tim sektorima i medijima za prethodne tri godine.
"Prvi nalazi su zabrinjavajući, jer nije bilo moguće dobiti zatražene informacije od većine inspekcija", rekao je Nenadić i dodao da je jedino Tržišna inspekcija odgovorila na zahteve TS.

Kako je objasnio, Poreska inspekcija je nakon zatraženog dužeg roka za odgovor donela Rešenje kojim je zahtev za pristup informacijama odbijen, Protivpožarna inspekcija je zatražila dodatan rok ali nije dostavila podatke, Uprava za veterinu je tražila pojašnjanje koje joj je dostavljeno, a Inspekcija rada uopšte nije ni na koji način odovorila na zahtev.

"Jasno je da smo se na prvom koraku, u pokušaju da utvrdimo da li se inspekcije zloupotrebljavaju, susreli sa opstrukcijom. Budući da većina inspekcijskih organa ne dostavlja podatke ni po zahtevu, ni u zakonskom roku, to podstiče na sumnju da pojedinačni slučajevi o kojima su mediji izveštavali, a u kojima se sumnja na pritisak na medije i njihove oglašivače, nisu samo sporadične pojave", naveo je Nenadić.

Iz TS su dodali da rešenje za eventualnu pristrasnost inspekcija, o čemu će u narednom periodu saopštiti više podataka, treba da se nadje u novoj Medijskoj strategiji Srbije, čije je pisanje u toku, kao i u Akcionom planu za poglavlje 23 o pristupanju Srbije EU.

Istraživanje "Inspekcije i mediji ima li zloupotreba u postupanju" podržala je Kraljevina Holandija.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.