AAA

DRUšTVO | 23.07.2015 11:25 > 23.07 14:49

Posečen hrast na Savincu

Hrast na Savincu, drvo-zapis staro više od 600 godina, jutros su posekla trojica radnika firme "Art pres" iz Beograda, koje je anažovalo Gradjevinsko preduzeće "Planum".

Kako su ti radnici izjavili za agenciju Beta, sečenje je počelo u pet časova, a završeno uz 6,30, kada je hrast oboren, a meštani im nisu pravili nikakve probleme.

Dvojica radnika nisu želela da kažu svoja imena, a Dragan Jovčić (53) iz Belanovice kod Ljiga je rekao da su radili sa tri testere i da nikada u radnom veku veći hrast nije odsekao.

"Nemam nikakvih predrasuda što sam ovo učinio, niti strahujem za posledice jer su crkveni velikodostojnici dali saglasnost da se odseče, a za 20 godina bi se i sam osušio", rekao je Jovčić.

Ogroman panj je u sredini potpuno istrulio i niko od gradjana ne želi da dodje da ga vidi.

Radnici raskrčuju teren kako bi mehanizacija azerbejdžanske firme "Az Virt" nastavila izgradnju na Koridoru 11. 

Izgradnja autoputa Beograd-Južni Jadran, na trasi od Ljiga do Preljine, je stigla do hrasta na 150 metara sa obe strane, zbog čega su radovi bili obustavljeni.

Predsednik Mesne zajednice Miliša Nikolić je rekao da je hrast bio "zapis" i predstavljao je svetinju za kraj koje su vekovima vršeni obredi.

On je dodao da ga nisu posekli "ni Turci, ni komunisti", ali je "pao na dan Svetih 45 mučenika iz Nikopolja, 23. jula".

Beogradsko preduzeće Art-pres negiralo je da su njegovi radnici učestvovali u seči hrasta.

U pismu agenciji Beta, firma Art-pres navela je da je jedina u Srbiji registrovana pod tim imenom i da se bavi štampom, vezom, gravurom, reklamnim materijalom i radnom odećom.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.