AAA

DRUšTVO | 07.06.2018 17:50 > 07.06 20:26

NUNS i NDNV demantuju saopštenje Vlade: Nije formirana radna grupa za izradu medijske strategije

Predsednici Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) i Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV), Slaviša Lekić i Nedim Sejdinović su povodom saopštenja Vlade Srbije o današnjem sastanaku s novinarskim i medijskim organizacijama, naveli da su prenete netačne informacije sa sastanka. 

Lekić je za agenciju Beta kazao da je sastanak održan, ali da nije tačna informacija da je na sastanku formirana radna grupa koja će se baviti izradom nove medijske strategije, kao i da je netačno da je za predsednika te radne grupe izabran Dejan Stojanović. 

"Mi jesmo imali predlog radne grupe na stolu, ali radna grupa nije formirana. Dejan Stojanović je predložen za predsednika i on je odličan kandidat, ja ću ga podržati kada bude bilo glasanje, ali danas nije bilo glasanja", rekao je Lekić. 

On je kazao da je na sastanku bilo više tema: formiranje radne grupe, koordinaciono telo za saradnju s medijima, zatim se govorilo o ulozi OEBS-a, Evropske komisije i medjunarodne zajednice u sastavljanju Medijske strategije, ali, kako je kazao, nikakvog formiranja radne grupe i biranja predsednika nije bilo. 

Lekić je potvrdio da je dogovoren sastanak za 18. jun kada bi trebalo da se raspravlja o konačnom sastavu radne grupe i svemu ostalom. 

"Ja verujem da postoji politička volja, zbog pritiska medjunarodne zajednice, i verujem da će se taj pritisak nastaviti i da će ta politička volja pod navodnicima rezultirati nekim pametnijim potezima, a ne izmišljanjem stvari", rekao je Lekić.  

Sejdinović, predsednik NDNV, je za agenciju Beta rekao da je Vlada u svom saopštenju iznela "nekoliko, blago receno, netačnosti".

"Ključna (netačnost) je da su tela radna grupa za medijsku strategiju i koordinaciono telo, formirana, što ne odgovara istini, pošto je proces još u toku i pošto udruženja nisu još donela odluku o tome da li će ili neće u procesu učestvovati dok se ne razjasne takozvana prethodna pitanja", naveo je Sejdinović.

On je dodao da izmedju sadašnje vlasti i medijskih udruženja postoji "visok nivo nepoverenja" i da je "ružno što Vlada ovakvom jednostranom komunikacijom s javnošću, taj nivo povećava, ugrožavajući sam proces".
"Mi još nismo doneli konačnu odluku o učešću u tim radnim telima, dok ne saznamo precizno njihove sastave, mandate, pravila i način funkcionisanja. Nećemo dozvoliti da budemo instrumentalizovani u cilju stvaranja bolje medjunarodne slike medijskih sloboda u Srbiji, a da se 'na terenu' ništa pozitivno ne desi, ili da se stvari čak i pogoršaju", rekao je Sejdinović.
On je kazao da su, s druge strane,  udruženja spremna da budu konstruktivna "ako to zaista bude imalo smisla".
Vlada: Na sastanku sa predstavnicima medija nije formirana radna grupa
Vlada Srbije saopštila je danas da na sastanku sa predstavnicima medijskih i novinarskih udruženja, nije formirana radna grupa za izradu medijske strategije, već da se samo razgovaralo o članovima i budućem načinu rada.

Vlada je u saopštenju navela da je "odlučna da, uprkos početnim neslаgаnjimа i rаzličitim tumаčenjimа kojа su proisteklа sа dаnаšnjeg sаstаnkа, medijskа strаtegijа bude usvojenа, jer je to vаžаn korаk u osnаživаnju medijа i društvа u celini".

Vlada je nakon tvrdnji predstavnika novinarskih udruženja navela da je "medijska strategija vаžan dokument zа rаzvoj medijske scene u Srbiji i da je cilj dа u njenoj izrаdi učestvuju svа relevаntnа medijskа udruženjа, kаko bi proces bio inkluzivаn i kаko bi se zаjedno došlo do nаjboljih rešenjа u interesu jаvnosti".

Iz Vlade dodaju da je naredni sastanak zakazan za 18. jun i da do tada medijskа i novinаrskа udruženjа trebа dа dostаve predlog člаnovа rаdne grupe, kаko bi onа što pre počelа sа rаdom.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.