AAA

DRUšTVO | 18.06.2018 13:10

Poverenik dobio sertifikat za pristup državnim tajnama

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić primio je danas bezbednosni sertifikat za pristup i korišćenje tajnih podataka najvišeg stepena, označenih kao "državna tajna", saopšteno je iz te institucije. 

Poverenik je ocenio da je izdavanjem najvišeg bezbednosnog sertifikata okončana situacija u kojoj je, "bar privremeno", bio lišen jedne od formalnih pretpostavki nužnih za obavljanje funkcije.
"Izdavanje ovog sertifikata je, makar i sa zakašnjenjem, nužan odgovor na reakcije javnosti uključujući  i poslanička pitanja, kao i na ukazivanje i kritike da je nedopušteno bez opravdanih razloga ograničavati mogućnosti za vršenje funkcije jedne nezavisne kontrolne institucije", stoji u saopštenju. 
Poverenik je podsetio da je to treći put od kako je na snagu stupio Zakon o tajnosti podataka, da je dobio najviši bezbednosni sertifikat koji kako je naveo, podrazumeva prethodnu posebnu bezbednosnu proveru, "najrigorozniju od onih koje su predvidjene Zakonom".

"Izdavanje sertifikata je uz to pravi, dobar odgovor na negativnu kampanju koju su u saradnji sa par tabloida vodila neka ministarstva protiv poverenika. Da bi prikrila ili relativizovala propuste i nezakonitosti u svom radu na koje je poverenik ukazivao, nisu se ustručavali, da zloupotrebljavajući nastalu situaciju, čak u zvaničnim saopštenjima za javnost iznose neistine da je povereniku 'bezbednosni sertifikat uskraćen iz zakonom predvidjenih razloga', što je svakako daleko ispod najnižeg prihvatljivog ponašanja u odnosima izmedju državnih organa", navodi se u saopštenju.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.