AAA

DRUšTVO | 26.06.2018 13:25

Boljević: Ministarstvo da ponovo počne rad na izmenama Ustava i sasluša struku

Predsednica Društva sudija Srbije Dragana Boljević ocenila je danas, povodom mišljenja Venecijanske komisije o amandmanima na Ustav Srbije iz oblasti pravosudja, da Ministarstvo pravde mora da shvati da je struka bila u pravu i da bi trebalo početi sve iznova kako bi Srbija primenila evropske standarde u oblasti pravosudja, a ne da se radi na zamazivanju očiju.

"Ministarstvo pravde mora da shvati da je struka bila u pravu. Pred njima je sada veliki posao. Sada bi trebalo početi sve iznova kako bi Srbija primenila evropske standarde u oblasti pravosudja, a ne da se radi na zamazivanju očiju. Sve bi trebalo vratiti na početak na trenutak kada je Radna grupa u kojoj su bili i profesori ustavnog prava 2014. uradila pravnu analizu. Oni su ti koji bi trebalo da rade na izmenama Ustava u skladu sa mišljenjem Venecijanske komisije", rekla je Boljević.      
Boljević smatra da je mišljenje Venecijanske komisije o amandmanima na Ustav Srbije koje je predložilo Ministarstvo pravde, potvrdilo kritike celokupne pravničke struke i da je sada na Ministarstvu da ponovo napiše amandmane, u skladu sa preporukama te komisije, ali i pravnog sistema Srbije.

"Na amandmanima mora da krene da se radi iznova. To su svi govorili, cela struka predstavnici najviših pravosudnih tela kao što su Vrhovni savet sudstva, Vrhovni kasacioni sud, ali i dobar deo advokatskih komora i profesura, poslednja ali ne manje važna. Prvi put u istoriji struka je bila jednoglasna", navela je Boljević.

Ona je dodala i da je značajno što je Venecijanska komisija navela više do 30 sugestija, ali i primedbe i na sam proces izrade amandmana.

Kako navodi, komisija je ukazala vlastima da "ne štede napore da proces bude što transparentniji", a imajući u vidu da je, navela je Boljević, "Ministarstvo u samom toku izrade amandmana omalovažavalo pripadnike struke".

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.