AAA

DRUšTVO | 30.06.2018 17:05

Kraj Glavne železničke stanice u Beogradu, od sutra vozovi u Prokopu, a za Bar iz Topčidera


Železnički saobraćaj u Glavnoj železničkoj stanici u Beogradu biće sutra potpuno obustavljen, a nova polazna i dolazna stanica za vozove u domaćem i medjunarodnom saobraćaju biće Beograd Centar, u Prokopu.

Kako je saopštilo preduzeće "Infrastruktura Železnice Srbije", železničko službeno mesto Beograd Glavna stanica biće ukinuto sutra, a poslednji će iz te stanice večeras krenuti medjunarodni voz za Budimpeštu u 21.45 časova.

"Dva para medjunarodnih vozova koji saobraćaju izmedju Beograda i Bara, od 16. juna su preusmerena u stanicu Topčider. Od 1. jula u stanici Beograd Centar dnevno će saobraćati 195 vozova, od kojih su 16 medjunarodni, 56 lokalni i daljinski, 90 vozovi na liniji BG voza izmedju Batajnice i Ovče i 33 voza na liniji BG voza izmedju stanice Beograd Centar i Resnika", piše u saopštenju.

Navodi se da će prvi put pet vozova dnevno saobraćati izmedju centra Beograda i Vršca kao i da je stanica "Vukov spomenik" potpuno pripremljena da od sutra kroz nju dnevno prolazi 90 vozova na liniji Batajnica Ovča i 10 vozova na liniji Beograd Centar Vršac.

Zgrada Glavne železničke stanici u Beogradu, iz 1884. godine, postaće muzej istorije nastanka srpske države, ukida se i priobalna pruga iz tog doba, a na prostoru stanice i pomoćnih železničkih objekata uz reku Savu se već godinama gradi naselje "Beogrd na vodi".

Zbog ukidanja glavne stanice koje smatraju štetnim za grad, protestuje nekoliko grupa gradjana, a "Udruženje ljubitelja železnice" je za danas od 17:30 najavilo višečasovni protestni skup ispred njenog glavnog ulaza.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.