AAA

DRUšTVO | 01.07.2018 13:05 > 01.07 13:44

Od danas uslov za prijavu za roditeljski dodatak da dete bude vakcinisano

Da bi roditelji u Srbiji mogli da podnesu zahtev za roditeljski dodatak, od danas je neophodno da njihovo dete bude vakcinisano, što predvidjaju izmene Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, saopštila je Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu.

Osim tog uslova, za podnošenje zahteva za roditeljski dodatak potrebno je da, ako je dete odgovarajućeg uzrasta, pohadja pripremni predškolski program ili, ako je dete školskog uzrasta, redovno pohadja osnovnu školu.

Obrazac koji zdravstveni radnik u informacionom sistemu popunjava s roditeljima proširen je dodatnim poljima gde se upisuje u kom domu zdravlja se dete leči i koju predškolsku ustanovu, odnosno osnovnu školu pohadja.

Više od 107.000 prijava je poslato elektronskim putem iz bolnica kroz informacioni sistem "Bebo, dobro došla na svet", a skoro 90 odsto roditelja su se opredelili da koriste usluge savremene elektronske uprave.

Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom predvidja da roditelji za prvo dete jednokratno dobijaju 100.000 dinara, za drugo dete 10.000 dinara mesečno dve godine, za treće dete po 12.000 dinara mesečno deset godina, a za četvrto 18.000 dinara mesečno deset godina.
Do jeseni, na celoj teritoriji Srbije biće omogućeno elektronsko podnošenje zahtev za roditeljski dodatak.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.