AAA

DRUšTVO | 05.07.2018 12:05 > 05.07 12:10

Tužba protiv Srbije u Strazburu zbog presude grupi 'Simini četnici'

Nacionalni Savet romske nacionalne manjine i Romski Centar za strategiju, razvoj i demokratiju najavili su danas da će se tužiti državu Srbiju Medjunarodnom sudu u Strazburu, zbog presude za grupu "Simini četnici" koja je oslobodjena optužbi za silovanje i ubistva 21 Roma.

Grupa je za počinjene zločine 1992. godine u selu Skočić, kod Zvornika, oslobodjena prvo 2015. godine presudom Višeg suda, a pre dva dana i odlukom Apelacionog suda u Beogradu.

Kako je naveo Romski centar, tužiće Republiku Srbiju jer "toleriše težak ratni zločin koji su izvršili državljani Srbije pod uniformom i oružjem koje su im dali tadašnja JNA, Vojska Republike Srpske i MUP Srbije".

U saopštenju koje je upućeno predsedniku, premijerki, Ministarstvu prave, OEBS-u i drugim medjunarodnim organizacijama, ocenjuje se da je oslobadjajuća presuda skandlozna i da su njom poniženi svi Romi, a posebno oni koji su preživeli masakr i došli da svedoče.

Dodaje se da je posebno jedan deo presude obrazloženja Apelacionog suda vredja inteligenciju svakog normalnog čoveka i pokazuje stepen nepoštovanja romskih žrtava.

"Zaključak Apelacionog suda u Beogradu je da nisu sve Rome iz Skočića mogli da ubiju svi koji su za to optuženi. Neko je morao da vozi taj kamion, neko je skidao ljude sa kamiona i transportovao do jame, neko je silovao oštećene pre streljanja, neko je streljao, a neko čuvao stražu", ukazali su iz Romskog centra i Saveta za Romsku nacionalnu manjinu.

Dodali su da će takva presuda značajno uticati na promenu romske politike prema državi, da će doprineti povećanju tenzija i jaza izmedju Srba i Roma "posebno ako se ima u vidu da su žrtve islamske veroispovesti".
Po optužnici, grupa je upala u selo 12. jula raznela džamiju, a potom ušla u romsku mahalu, zapalila kuće i silovala žene.

Potom su preostale Rome odvezli do jame na mestu zvanom Hamzići u blizini sela Šetići, gde su ih ubijali i bacali u jamu, u koju su na kraju bacili bombu.  Tom prilikom ubili su 27 civila Roma.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.