AAA

DRUšTVO | 09.07.2018 19:40

Antonijević: Bez mnogo slaganja sa stavom da vlade regiona treba da promene politike spram medija

Direktor Komiteta pravnika za ljudska prava (Jukom) Milan Antonijević izjavio je danas da ideja predstavnika civilnih društava iz regiona da vlade zemalja Zapadnog Balkana treba da promene svoju politiku prema medijima nije naišla na zadovoljavajući stepen podrške na Samitu u Londonu.

Antonijević je rekao agenciji Beta da se na panelu o medijima moglo videti bežanje od odgovornosti i ostavljanje medijima da se sami izbore za svoju slobodu što, kako je ocenio, nikako nije dobro, jer vlade imaju mehanizme da utiču na slobodu medija i ukoliko ih koriste to mogu činiti vrlo efikasno.
"Nismo videli mnogo slaganja sa stavom da bi vlade trebalo da promene svoje politike spram medija na Zapadnom Balkanu", rekao je Antonijević i dodao da sloboda medija podrazumeva odsustvo pritisaka, kao i ista pravila i uslove rada za sve.

Antonijević je rekao da su na panelu o medijima predstavnici civilnih društava formulisali korisne preporuke za izgradnju institucija koje se bave medijima, regulatornih tela za elektronske medije, slobodan pristup informacijama, kao jedan od alata koji mediji koriste, a koji može biti ugrožen izmenom zakona ili slabljenjem institucija.

Dodao je da su formulisane i preporuke koje se tiču napada na novinare i manje političke instruisane istrage.

Antonijević je rekao da su se u "živoj diskusiji" sa ministrima spoljnih poslova videle "male razlike u poimanju slobode medija".

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.