AAA

DRUšTVO | 17.07.2018 15:35

Šabić: Vlasti ignorišu zahteve gradjana za dostupnost informacija

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka ličnosti Rodoljub Šabić izjavio je danas u Vranju da je za punu svest o pravima na informacije od javnog značaja potrebna edukacija i gradjana i predstavnika vlasti.

Šabić je na predavanju "Dani poverenika u Vranju" kazao da predstavnici vlasti ignorišu zahteve gradjana za dostupnost informacija, pa se 90 odsto žalbi upućenih njemu odnose na taj problem.
"Ljudska prava su kao ljudski mišići ako se ne koriste atrofiraju. Prava nisu tu za ukras već da bi se koristila a za to je potrebno da se gradjani ponašaju kao gradjani a ne kao podanici", rekao je Šabić.

On je dodao da je Srbija pre dve godine po broju žalbi povereniku bila iza SAD-a, koje imaju višestruko veći broj stanovnika.

Predstavnik nevladine organizacije Transparentnost Srbija Nemanja Nenadić je rekao da nepoštovanje zakona o dostupnosti informacija od javnog značaja u većini slučajeva vezano za velike poslove pod pokroviteljstvom države.

"Zakon o dostupnosti informacija od javnog značaja je uneo revolucionarne promene u odnosu gradjana prema vlasti, ali je problem što se taj zakon ne poštuje u potpunosti, i to  tokom svih Vlada od njegovog donošenja", rekao je Nenadić.

Nenadić je rekao da Zakon o dostupnosti informacija od javnog značaja čekaju izmene, i ocenio da je zabrinjavajuća odredba da ubuduće neće moći da se traže informacije od javnog značaja od preduzeća koja su u državnom vlasništvu.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.