AAA

DRUšTVO | 01.08.2018 18:20

Inicijativa mladih za ljudska prava: Cinična presuda protiv aktivista zbog tribine u Beški

Inicijativa mladih za ljudska prava ocenila je danas da je cinična i sramotna presuda Prekršajnog suda u Rumi, kojom je osam aktivista i aktistikinja te organizacije osudjeno na novčane kazne zbog narušavanja javnog reda i mira tokom tribine u Beški na kojoj je govorio haški osudjenik Veselin Šljivančanin.U saopštenju se navodi da su aktivisti Inicijative osudjeni zbog kršenja Zakona o javnom redu i miru na novčane kazne od po 50.000 dinara, jer su na tribini u Beški na kojoj je govorio Šljivančanin razvukli transparent "Ratni zločinci da zaćute da bi se progovorilo o žrtvama" i izrazili protest duvanjem u pištaljke.

Inicijativa je podsetila da su njihovi aktivisti i aktivistkinje posle razvijanja transparenta batinama izbačeni iz sale, da je dvoje povredjeno tom prilikom i da su se napadi nastavili i ispred Doma kulture, gde je demoliran jedan automobil, a da je tužilaštvo odbacilo krivičnu prijavu povredjenih aktivista i odbilo da vodi postupak za prebijanje aktivista.
Najavili su ulaganje žalbe na presudu Prekršajnog suda, kao i nastavak borbe protiv ratnih zločina u javnom prostoru, njihove glorifikacije i političke promocije.

"Inicijativa ne pristaje na društvo u kom se remećenjem javnog reda i mira naziva mirni protest protiv ratnog zločinca. Protagonisti politike koja je vodila ratove i činila zločine i danas pokušavaju da oblikuju javno mnjenje u Srbiji i za to imaju podršku brojnih institucija u Srbiji, izvršne, zakonodavne i sudske vlasti", navodi se u saopštenju.

Dodali su da vrhunac cinizma predstavlja prekršaj za koji su aktivisti osudjeni: "ko nepristojnim, drskim ili bezobzirnim ponašanjem narušava javni red i mir ili ugrožava imovinu ili vredja moral gradjana".

"Sramotno je da oni koji podsećaju i stide se ratnih zločina budu osudjeni za vredjanje javnog morala gradjana, a ratni zločinci budu zaštićeni od strane sudova, ali i od strane političkih elita, učestvuju u predizbornim kampanjama, predaju na Vojnoj akademiji i sede u rukovodstvima političkih stranaka. Nakon incidenta u Beški, predstavnici vlasti su redom stali u zaštitu Šljivančanina i osudili protest Inicijative. Srpska napredna stranka nas je nazvala fašistima, a tadašnji premijer Aleksandar Vučić je decidno izjavio da smo prekršili Zakon o javnom redu i miru, što je Prekršajni sud sada samo potvrdio", piše u saopštenju.

Inicijativa je poručila da je od same presude i prekršajne odgovornosti aktivista mnogo važnija javna osuda ratnih zločinaca i politike koju su sprovodili, kao preduslov da se sa politikom devedesetih konačno raskrsti i počne da se gradimo mir u regionu.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.