AAA

DRUšTVO | 20.09.2018 15:05 > 20.09 17:21

Predstavljen izveštaj o srpsko-albanskoj medjusobnoj percepciji


Predstavljanje Albanije i Albanaca u srpskim medijima je većinom negativno, ali postoje pozitivni trendovi koji mogu povećati razumevanje, rekao je danas predsednik Evropskog pokreta u Srbiji (EpuS) Mihailo Crnobrnja.

Na predstavljanju izveštaja "U medijskom ogledalu srpske i albanske medjusobne percepcije", uradjenog u okviru projekta Jačanje saradnje izmedju Srbije i Albanije, koji su sproveli EPuS, Misija OEBS u Srbiji i Ambasada Italije, Crnbobrnja je rekao da izveštaj predstavlja "doprinos poboljšanju odnosa" dve zemlje.

"Jasno je iz izveštaja i realnosti da je Kosovo glavna tema u medijskom ogledalu", rekao je Crnobrnja i dodao da preovladjuje negativan stav. On je dodao da se iz izveštaja mogu videti i  pozitivne stvari u kulturi, ekonomiji i turizmu.

"To su vrata kroz koja se najbrže može promicati", rekao je Crnobrnja.

Predsednica Foruma za medjunarodne odnose EPuS-a Jelica Minić rekla je da je vrlo važno videti kakva je situacija da bi ona mogla da se menja i da ovaj izveštaj doprinosi tome.

Ambasador Italije Karlo Lo Kašo ocenio je da dobri odnosi Beograda i Tirane imati pozitivan uticaj na čitav region.

"Ako postoji razumevanje Srbije i Albanije, balkanski region će biti stabilniji" rekao je ocenivši da se poslednjih godina situacija poboljšala i da Beograd i Tirana konstruktivno saradjuju.

Ambasador Lo Kašo rekao je da "Srbija i Albanija treba da dobiju jasnu evropsku perspektivu  što će poboljšati stabilnost Zapadnog Balkana".

"Bolje poznavanje i prevazilaženje predrasuda je ključno za to", naglasio je i dodao da su "Beograd i Tirana su prešli sa konfrontacije na saradnju".

Ambasador Albanije Iljir Boćka rekao je da danas predstavljeni izveštaj "U medijskom ogledalu srpske i albanske medjusobne percepcije" daje živu sliku realnosti i da je poziv da se radi na promenama.
Ceo VIDEO materijal možete da pronađete OVDE

BETA TV

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.