AAA

DRUšTVO | 01.10.2018 18:55

Mame su zakon: Protest u Beogradu je stranački neobojen

Incijativa "Mame su zakon" demantovala je danas tvrdnje ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zorana Djordjevića, navodeći da protest koji su organizovali 25. septembra u Beogradu ostao "stranački neobojen" i poručili da ne traže njegovu smenu, već da se zajedno izbore za prava trudnica i porodilja.

Djordjević je ranije danas za televiziju Pink rekao da je protest zbog dela odrebi Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom, a kojem je u Beogradu prisustvovalo više od 1.000 trudnica i porodilja "politički obojen". 
"Politika nije rezervisana samo za predstavnike vlasti, već i za gradjane. Ovaj zakon i primena istog jeste politika i direktno se tiče jedne od najosetljivijih društvenih grupa u Srbiji danas trudnica i porodilja. Gradjani se bave politikom, a glasni su onda kada ih politika koju izglasa vladajuća većina toliko pogadja da nemaju drugog izbora", navodi se u saopštenju incijative "Mame su zakon". 

Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom stupio je na snagu 1. jula, a kao jedan od efekata njegove primene je da su porodilje na mesečnom nivou dobijale 1.000, 2.000 ili 3.000 dinara.

"Mame su zakon" je ocenila da resorno ministarstvo treba da preduzme kratkoročne i dugoročne mere, "kako ignorisanjem tih problema ne bi obesmislili set dobrih pronatalitetnih mera koje se nalaze u istom zakonu".

Incijativa je podsetila da su u skupštinsku proceduru poslali predlog izmena zakona kojima se omogućava "gašenje požara", a da kao dugoročnu meru predlažu da se o iznosu u visini minimalca (koji bi pripadao svim porodiljama) razmišlja kao o fiksnom dodatku namenjenom svim ženama, dok bi varijabilni deo bio računat na osnovu broja meseci koje je porodilja pre toga provela u radnom odnosu. 

"Verujemo da nam je rešavanje nastalih problema zajednički interes i da nema potrebe za ružnim prozivkama putem sredstava javnog informisanja, posebno kada na iste nismo u prilici da odgovorimo", stoji u saopštenju incijative "Mame su zakon".

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.