AAA

DRUšTVO | 09.10.2018 19:55

Predstavnice inicijative Mame Su Zakon sa savetnicama ministarke Djukić Dejanović

Predstavnice inicijative "Mame Su Zakon" sastale su se danas sa savetnicama Ministarstva zaduženog za demografiju i populacionu politiku sa kojima su razgovarale o predloženim izmenama Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, sa ciljem da se pomogne majkama koje nisu uspele da ostvare 18 meseci radnog staža, neophodnih za punu nadokandu za vreme porodiljskog odustva.

Kako se navodi u saopštenju, ministarka Slavica Djukić Dejanović nije prisustvovala sastanku zbog ranije isplaniranih oabeza, a njene savetnice Maja Djordjević i Tina Aničić, obećale su da će je informisati o svim stavkama koje se goruće, a koje se pre svega tiču "nevidljivih radnica". 
Predstavnice Incijative Tatjana Macura, Ljupka Mihajlovska, Dragana Ristić, Milena Jovičić i Danijela Nikolić, ukazale su da je ključni problem u primeni zakona koji je stupio na snagu 1. jula, to što je ženama teško da vežu 18 meseci radnog staža kako bi ostvarile pravo na punu nadoknadu za vreme porodiljskog odsustva i odsustva radi nege deteta.

Kako se navele, to se u praksi ne dešava zbog toga što žene nemaju gde da rede, zato što "godinama volontiraju u državnim firmama, rade na crno, preko omladinskih zadruga i za sistem su praktično nevidljive".

Zbog velikog broja "nevidljivih radnica" predstavnice Inicijative objasnile su da je neophodno da sve žene država prepozna i u budžetu obezbedi sredstva koja će svakoj budućoj majci, bez obzira da li je za sistem vidljiva ili nevidljiva, obezbediti mesečna primanja u visini republičkog minimalca, dok odsustvuju sa posla radi nege deteta nakon porodjaja.

Kao dugoročnu meru predložile su da minimalac postane fiksni deo koji bi bio namenjen svim majkama, a da se varijabilni deo računa u odnosu na broj meseci koliko su bile u radnom odnosu.

Savetnice ministarke govorile su o tome koliko su svesne problema da se današnje porodice ohrabre da imaju jedno, odnosno prvo dete i da je u 2017. godini rodjeno 1000 "prvih beba" manje nego u 2016. godini, a što može biti i posledica velike migracije stanovništva i odlaska velikog broja ljudi iz Srbije, navodi se u saopštenju Incijative. 

"Očekujemo pozive na sastanke i iz drugih ministarstava kojima smo se nedavno obratile: Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Ministarstvo finansija, kao i poziv predsednice Vlade Srbije", naveli su iz Incijative "Mame su zakon".

Najvili su i da će prva sledeća akcija biti u Nišu, u četvrtak, 11 oktobra kada će organizovati protest u centru grada.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.