AAA

SVET | 12.02.2019 19:30 > 12.02 19:30

Porota suda u Njujorku proglasila krivim meksičkog narko bosa El Čapa

Porota suda u Njujorku proglasila je danas meksičkog narko bosa Hoakina Gusmana poznatog kao El Čapo krivim, posle tri meseca sudjenja, javila je agencija Frans pres.

Odluka porote mogla bi da rezultira presudom doživotnog zatvora za El Čapa (61), koji nije govorio tokom sudjenja. Poroti je bilo potrebno šest dana razmatranja iza zatvorenih vrata pre donošenja konačne odluke.

Sudjenje je uz jake mere bezbednosti počelo je 3. novembra.
El Čapo se nalazi u njujorškom zatvoru od izručenja 19. januara 2017. Uhapšen je u januaru 2016. u Meksiku i izručen je u SAD godinu dana kasnije po optužnici za trgovinu narkoticima, ubistva, otmice i druga krivična dela.

Vodja narko kartela Sinaloa uhapšen je šest meseci pošto je pobegao iz strogo čuvanog zatvora tako što su pripadnici njegovog kartela iskopali 1,5 kilometra dugi tunel.

Gusman je ranije već jednom pobegao iz zatvora, 2001. godine, kad su ga na slobodu izneli u korpi za prljav veš.

El Čapo postao je najveći meksički narko bos 2003, posle hapšenja njegovog rivala Osijela Kardenasa koji upravlja Golfskim kartelom. Do februara 2014. godine smatrao se "najmoćnijim trgovcem drogom na svetu", kako su ga nazivali zvaničnici američkog ministarstva finansija.

U pojedinim krugovima smatra se da je El Čapo premašio uticaj koji je imao poznati kolumbijski narko bos Pablo Eskobar i da je imao uticaj kao nekada čuveni američki gangster Al Kapone.

Tačan datum rodjenja Gusmana nije poznat, jer se pominju dva datuma 23. decembra 1954. i 4. april 1957. Nadimak "el chapo" (čapo nizak na španskom jeziku) dobio je zbog visine od metar i 68 centimetara.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.