AAA

SVET | 12.02.2019 21:10 > 12.02 21:10

Više hiljada demonstranata u Barseloni protiv sudjenja katalonskim sepratistima

Više hiljada ljudi izašlo je na ulice Barselone da protestuje zbog sudjenje separatističkim vodjama za njihovu ulogu u pokušaju otcepljenja Katalonije, koje je počelo danas.

Mašući desetinama separatističkih katalonskih zastava demonstranti su aplaudirali govornicima koji su se redjali na podijumu na velikom trgu Katalonije u centru grada.

"Odlučivati nije krivično delo. Ne može se suditi a još manje se može osuditi referendum ili  samoopredeljenje," rekao je potpredsednik regionalne katalonske vlade Pere Aragones.

U Kataloniji je u oktobru 2017. održan referendum o nezavisnosti uprkos protivljenju centralnih vlasti u Madridu. Potom je katalonski parlament proglasio nezavisnost.

Sudjenje za dvanaest separatističkih vodja za njihovu ulogu u tom neuspelom otcepljenju, počelo je danas u Madridu. Optuženima prete kazne od sedam do 25 godina zatvora zbog održavanja zabranjenog referenduma o otcepljenju 1. oktobra 2017. godine.

U odsustvu bivšeg predsednika Karlesa Pućdemona koji je pobegao u Belgiju, glavni optuženi biviši predsednik Oriol Žunkeras može da dobije do 25 godina zatvora.

Za ostalih 11 optuženih, medju kojima je bivša predsednica katalonske skupštine, više regionalnih ministara i bivše vodje moćnih organizacija ANC i Omnium Kultural koje su organizovale demonstracije u Barseloni tražene su kazne od sedam do 17 godina zatvora.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.