AAA

SVET | 08.03.2019 21:30 > 08.03 21:30

Čelsi Mening koja je dala informacije Vikiliksu, zatvorena zbog odbijanja da svedoči

Bivša transrodna analitičarka američke vojske Čelsi Mening, koja je odslužila više godina zatvora zbog odavanja poverljivih informacija Vikiliksu, poslata je u zatvor zbog odbijanja da svedoči pred velikom porotom u američkoj državi Virdžiniji koja istražuje Vikiliks.

Njoj je odredjen zatvor zbog uvrede suda posle kratkog ročišta u kome je potvrdila da nema nameru da svedoči i rekla sudiji da je spremna da prihvati šta god joj on odredi.
Ona je rekla da se protivi tajnosti procesa velike porote i da je već otkrila sve što zna za vreme njenog vojnog sudjenja 2013. godine. Sudija je rekao da će ona ostati u zatvoru dok ne pristane da svedoči ili dok velika porota ne završi svoj posao.

Mening je odslužila sedam godina od 35-ogodišnje zatvorske kazne zbog davanja velike količine vojnih i diplomatskih dokumenata vebsajtu Vikiliks, pre nego što je tadašnji predsednik Barak Obama pomilovao u maju 2017. godine.

Velika porota nadzire istragu o Džulijanu Asanžu, osnivaču Vikiliksa koji je postao slavan kada je njegova organizacija objavila hiljade poverljivih dokumenata Stejt departmenta i Pentagona.

Istraga o Vikiliksu traje već duže vreme. Prošle godine tužioci u Aleksandriji su slučajno otkrili da protiv osnivača Vikiliksa Džulana Asanža postoji zapečaćena krivična optužnica.

Mening, 31, koja je postala ikona transrodnih osoba, već je juče u saopštenju navela da strahuje da će biti vraćena u zatvor.

Mening, je 2010. kao vojnik tada zvan Bredli, omogućila da procuri preko Vikiliksa više od 700.000 poverljivih dokumenata koji imaju veze sa ratovima u Irku i Avganistnu, i više od 250.000 diplomatskih depeša koji su doveli SAD u neprijatnu situaciju.

U trenutku izvršenja krivičnih dela Čelsi je bila muškarac i zvala se Bredli Mening, a u zatvoru je na njen zahtev bila podvrgnuta hormonskoj terapiji i operaciji promene pola.

Njeni advokati su zatražili da joj se odredi kućni pritvor zbog medicinskih teškoća koje ima ali sudija je zaključio da u zatvoru mogu da brinu o njoj.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.