AAA

SVET | 15.03.2019 09:30 > 15.03 11:34

U napadu na džamije na Novom Zelandu poginulo 49 ljudi (VIDEO)


U napadu na dve džamije na Novom Zelandu danas je poginulo 49 ljudi, saopštile su vlasti novi bilans stradalih.

Novozelandski policijski zvaničnik Majk Buš rekao je novinarima da je za ubistva u Krajstčerču, trećem po veličini gradu u zemlji, optužen muškarac koji će se sutra pojaviti pred sudom.

Buš nije kazao da li je ista osoba odgovorna za oba napada.

Muškarac koji je ranije preuzeo odgovornost naveo je da je 28-godišnji Australijanac i u manifestu je opisao svoje antiimigrantske motive za napad.

Policija je ranije danas navela da su zbog napada uhapšene četiri osobe, medju kojima i jedan Australijanac. Buš, medjutim, nije pominjao druge osobe.

On je rekao da je policija pronašla dve improvizovane eksplozivne naprave u jednom automobilu, da je jednu deaktivirala, i da radi na deaktiviranju druge.

Premijerka Novog Zelanda Džasinda Ardern izjavila je prethodno da je nivo pretnje po nacionalnu bezbednost podignut sa niskog na visoki nivo.

Ardern je navela da niko od četiri uhapšene osobe nije bio na listi za praćenje zbog mogućeg terorizma.

Ona je kazala i da deluje da je atak na dve džamije dobro isplaniran "teroristički napad".

Počasni konzul Srbije: Nema podataka o državljanima Srbije medju žrtvama

Počasni konzul Srbije na Novom Zelandu Stevan Berber rekao je za Radio Beograd da prema nezvaničnim podacima, kojima raspolaže, medju žrtvama terorističkog napada na Novom Zelandu nema državljana Srbije ni gradjana srpskog porekla.

"U svojstvu počasnog konzula dobio sam informaciju o ovom teškom incidentu. Pokrenuo sam proceduru da ustanovim da li medju žrtvama ima neko ko je naš državljanin ili ima ikakve veze sa Republikom Srbijom, a izgleda da takvih osoba nema", rekao je Berber.

U današnjim napadima u Krajstčerču na dve džamije pune vernika koji su došli na molitvu petkom ubijeno je 49, a povredjeno 20 ljudi. Policija je privela četiri osobe medju kojima je jedan Australijanac, ekstremni desničar koji je objavio i manifest opisujući motive za napad.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.