AAA

SVET | 22.03.2019 08:25 > 22.03 08:25

Dva američka vojnika ubijena u operaciji u Avganistanu

U vojnoj operaciji u Avganistanu dva američka vojnika su poginula, javile su američke i NATO snage bez drugih detalja.

Američka i NATO misija "Odlučna podrška" saopštila je da imena vojnika ubijenih u akciji neće biti objavljena dok se ne obavesti porodica, što je u skladu sa politikom američkog ministarstva odbrane.

U saopštenju takodje nije navedeno gde su se odvijale akcije ili protiv koga su se vojnici borili.

U Avganistanu oko 14.000 američkih vojnikai podržavaju avganistanske snage koje se bore na dva fronta protiv talibana pod čijom je kontrolom gotovo pola zemlje, i ogranka Islamske države koji pokušava da se proširi u Avganistanu u vreme kada su izbačeni iz njihovog sampoproklamovanog kalifata u Siriji i Iraku.

Posle terorističkih napada na Njujork i Vašington 11. septembra 2001. SAD su zauzele Avganistan i izbacile vladajući talibanski režim u roku od nekoliko nedelja. Talibani su kasnije ponovo ojačali dok je Vašington prebacio pažnju na Sadama Huseina u Iraku i od 2009. rat u Avganistanu je na mrtvoj tački.

Pentagon u poslednje vreme razvija planove da povuče polovinu američkih snaga koje su ostale u Avganistanu dok istovremeno povećava napore da pregovora sa talibanima.

Američki izaslanik Zalmaj Kalilzad, glavni američki pregovarač sa talibanima, ranije ovog meseca završio je 13-odnevni maratonski sastanak sa vodjama te pobunjeničke grupe.

Posle razgovora koji su održani u Kataru gde talibani imaju kancelariju, Kalilzad je rekao da su dve strane postigle dva nacrta sporazuma koja se odnose na povlačenje američkih trupa i garancije da Avganistan neće ponovo postati utočište za teroriste.

Dve strane se izgleda slažu oko povlačenja američkih snaga ali su podeljene oko toga da li bi deo američkih vojnika ostao.

Kalilzad nije uspeo, medjutim, da ubedi talibane da počnu pregovore sa avganistanskom vladom. Talibani odbijaju da razgovaraju sa vladom u Kabulu smatrajući da je ona američka marioneta.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.