AAA

SVET | 11.04.2019 21:40 > 11.04 21:41

Papa poljubio stopala južnosudanskih vodja da ohrabri mir (VIDEO)


Papa Franja danas je klekao i poljubio stopala rivalskih vodja Južnog Sudana u činu poniznosti da bi ih ohrabrio da ojačaju posustali mirovni proces u toj zemlji.

Na kraju dvodnevnog skupa u Vatikanu za afričke vodje papa je pozvao predsednika Južnog Sudana i opozicionog vodju da nastave sa primenom mirovnog sporazuma uprkos teškoćama. On je zatim klekao i poljubio noge vodja.

Papa obično održi ritual pranja nogu zatvorenika na Veliki četvrtkak ali nikad nije tako nešto uradio za političke vodje.

"Izražavam svoju iskrenu nadu da će neprijateljstva konačno prestati i da će primirje biti poštovano i političke i etničke podele prevazidjene i da će biti trajni mir za zajedničko dobro svih gradjana koji se nadaju početku izgradnje nacije", rekao je papa u svojoj završnoj izjavi.

Poglavar Rimokatoličke crve okupio je južnosudanskog predsednika Salvu Kira i vodju opozicije Rieka Mašara. Prisutna su bila i tri Kirova podpredsednika. Papa je svima poljubio stopala.

Južnosudanske vodje nisu davale izjave u odgovoru na papin apel za mir.

Južni Sudan je stekao nezavisnost od Sudana 2011. a 2013. zemlja je zapala u grdjanski rat u kome je poginulo najmanje 400.000 ljudi.

Mirovni sporazum, koji je potpisan u septembru u Kartumu glavnom gradu susednog Sudana, prolazi korz odlaganja, propuštene rokove, borbe se nastavljaju a ključni delovi sporazuma još nisu sprovedeni.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.