AAA

SVET | 11.05.2019 20:25 > 11.05 20:25

Makron dočekao taoce oslobodjene u Burkini Faso


Francuski predsednik Emanuel Makron dočekao je danas troje bivših talaca koje su oslobodile francuske snage u zapadnoafričkoj državi Burkini Faso, u operaciji u kojoj su poginula dva pripadnika francuskih specijalnih snaga i četvoro otmičara.

U operaciji koja je sprovedena u noći od petka na subotu francuske specijalne snage oslobodile su dvojicu Francuza, jednu Amerikanku i jednu Južnokorejku za koje nisu ni znali da se tamo nalaze i da su otete.
Dvojica oslobodjenih Francuza, turisti Patrik Pike i Loran Lasimujas, kao i Južnokorejka čije ime nije navedeno stigli su danas na vojni aerodrom u Vilakubleu, u Francuskoj.

Makron ko ih je dočekao zajedno sa ministarkom odbrane Florans Parli, ministrom spoljnih poslova Žan-Iv Le Drianom i načelnikom generalštaba generalom Fransoa Lekuantrom.

Francuski predsednik nije davao izjave i iduće nedelje će javno govoriti o taocima i pogibiji vojnika. Planira se vojna ceremonija za poginule pripadnike francuskih specijalnih snaga.

Dvojica Francuza oteta su 1. maja za vreme turističkog boravka u Beninu, zemlji koja je do sada bila poštedjena nesigurnosti u Zapadnoj Africi. Telo njihovog beninskog vodiča pronadjeno je u subotu u nacionalnom parku Pendjari gde su bili na safariju.

Njihovo vozilo pronadjeno je na istoku Burkine Faso, gde je poslednje tri godine znatno pogoršana bezbednosna situacija.

Francuski zvaničnici rekli su da su taoci i njihovi otmičari bili u tranzitu u Burkini Faso i da su otmičari planirali da ih odvedu u susedni Mali i predaju ih drugoj grupi kada bi bilo skoro nemoguće osloboditi ih.

Taoci su oslobodjeni u "vrlo složenoj operaciji sprovedenoj u noći 9. na 10. maj na severu Burkine", rekla je juče francuska ministarka odbrane Florans Parli na konferenciji za novinare.

Operacija je bila moguća mobilizacijom sredstava francuskih snaga za borbu protiv ekstremista u Sahelu Berkhan, logističke podrške snaga Burkine Faso i podrške američke obaveštajne službe, rekao je juče francuski general Lekuantr.

Za sada se ne zna kada i gde su Amerikanka i Južnokorejka otete. Francuski zvaničnici su rekli da su one bile taoci najmanje 28 dana kada su ih spasli.

Ministarka odbrane Parli rekla je da je operacija spasavanja bila retko teška i da je postala još složenija kada su otkrivene Amerikanka i Južnokorejka zajedno sa francuskim državljanima.

Ranije danas predsednik Burkine Faso Roš Kabore primio je državljane Francuske i Južne Koreje u svojoj predsedničkoj palati u glavnom gradu Uagaduguu. Predsednik Kabore je u Tviter poruci napisao da im želi bezbedan povratak porodicama.

Makron je zahvalio vlastima Burkine Faso i Benina na saradnji i obećao im je podršku u borbi protiv terorizma.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.