AAA

SVET | 16.05.2019 10:50 > 16.05 10:54

Arapska koalicija potvrdila da je sprovela vazdušne udare na pobunjenike u Jemenu (VIDEO)


Arapska koalicija koja interveniše u Jemenu pod komandom Saudijske Arabije potvrdila je danas da je sprovela ciljane vazdušne udare na položaje pod kontrolom Huti pobunjenika.

To je odgovor na napad dronom koji su jemenski Huti pobunjenici 48 sati ranije izveli na naftovod u Saudijskoj Arabiji, u oblasti Rijada.

"Počeli smo da sprovodimo ciljane vazdušne udare na položaje Huti milicija, uključujući i u Sani," rekao je jutros zvanični izvor koalicije za Frans pres.

Koalicija je najavila sinoć da će "snažno" uzvratiti na napade Huti pobunjenika, koje podržava Iran, glavni neprijatelj Saudijske Arabije u regionu.

Jedan izvor je rekao za Frans pres da je čuo najmanje jednu snažnu eksploziju u glavnom gradu Jemena, Sani, koja je pod kontrolom Hutija od septembra 2014. godine.

Televizija Al Masirah, koju kontrolišu Huti, javila je da su vazdušne udare izvršili Saudijci kao i da ima nastradalih u jednoj stambenoj četvrti grada.

Televizija je javila da je bilo šest udara u provinciji Sane, kao i da je bilo napada na sam glavni grad.

Jedan očevidac rekao je za Frans pres da su vazdušni udari počeli u 8.00 dok su mnogi ljudi još spavali, i da je bilo više udara.

Saudijska Arabija bori se od 2015. protiv jemenskih pobunjenika zajedno sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima, izmedju ostalih.

Današnji vazdušni udari koalicije predvodjene Saudijskom Arabijom na Sanu dogadjaju se u kontekstu rasta tenzija u Zalivu. Pored napada na naftovod, u Zalivu kod Ujedinjenih Arapskih Emirata u nedelju je izvedena misteriozna sabotaža na četiri broda, dva saudijska, jedan norveški i jedan iz Emirata.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.