AAA

SVET | 20.06.2019 18:55 > 20.06 18:55

Izrael dodelio jevrejskog Nobela vlasniku Nju Ingland petriotsa


Izrael je danas nagradio vlasnika američkog ragbi kluba Nju Ingland petriots (New England patriots) Roberta Krafta prestižnom nagradom Dženezis, poznatom kao jevrejski Nobel.

Kraft je dobio nagradu četiri meseca pošto je optužen za navodjenje na prostituciju u američkoj saveznoj državi Floridi.

On se oštro suprotstavio optužbama i izjasnio se da nije kriv, ali je izdao i pismeno saopštenje u kojem je izrazio žaljenje zbog povredjivanja svoje porodice, prijatelja i obožavalaca.

Ta afera, medjutim, nije omela slavlje povodom nagradjivanja 78-godišnjeg biznismena koji dugo podržava jevrejske i izraelske ciljeve, a nagrada mu je dodeljena za filantropiju i posvećenost borbi protiv antisemitizma.

Nagrada od milion dolara daje se svake godine osobi koja se smatra inspiracijom za narednu generaciju Jevreja, zbog svojih poslovnih dostignuća i posvećenosti jevrejskim vrednostima.

Organizatori su saopštili da će Kraft dati nagradu za borbu protiv antisemitizma i pokreta bojkota Izraela koji predvode Palestinci, za koji izraelska strana tvrdi da joj je cilj delegitimizacija jevrejske države.

Kraft je šesti dobitnik nagrade Dženezis. Pre njega su jevrejskim Nobelom nagradjeni bivši gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg, američki glumac Majkl Daglas, violinista Icak Perlman i vajar Aniš Kapur.

Prošlogodišnja dobitnica, glumica Natali Portman odbila je da prisustvuje dodeli nagrade jer nije htela da to deluje kao njena podrška premijeru Izraela Benjaminu Netanjahuu.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.