AAA

SVET | 15.07.2019 09:30 > 15.07 09:30

Dan Nikole Tesle proglašen i u Kanadi

Kanada se priključila državama koje su 10. jul, rodjendan jednog od najvećih pronalazača u istoriji nauke i tehnike Nikole Tesle, proglasile za Dan Tesle.

Povodom 163. godišnjice od Teslinog rodjenja 1856. na svečanosti u Edmontonu, glavnom gradu zapadne provincije Alberte proglašenje je obavio gradonačelnik Don Ajvison (Evison), a inicijator je Istorijsko društvo Nikola Tesla na čelu sa predsednicom Lillian Beltaos.
"Grad Edmonton je ponosan što slavi Teslu, njegovu  istrajnost, marljivost i posvećenost", zapisano je u proklamaciji.

"Tesla je bio srpsko-američki naučnik i pronalazač koji je imao više od 300 patenata, od naizmenične struje, preko bežičnih komunikacija do snimanja X-zracima", objavio je dnevni list Edmonton žurnal.

Dan Nikole Tesle, čuvenog naučnika srpskog porekla, uključio je obraćanje zvaničnika, osvetljavanje plavim svetlima čuvenog mosta u Edmontonu i paradu vozila sa plavim svetlima.

"Tesla je oduvek bio fasciniran napretkom nauke i tehnologije. Njegova opsesija (pronalascima) omogućila je da danas budu mogući električni automobili, na primer", rekao je glavni govornik kanadski naučnik i pronalazač iz Istražovačkog centra za nanotehnologiju Adam Bergren.

Proglašenje Dana Nikole Tesle pismenim obraćanjem podržao je i premijer Kanade Džastin Trudo. "Istorijsko društvo Alberte Nikola Tesla deli moje vizije o značaju naučnih inovacija. Danas smo okupljeni da slavimo izuzetan život Nikole Tesle i svih njegovih neverovatnih naučnih dostignuća. Njegovi pronalasci učinili su svet boljim mestom", poručio je premijer Trudo.

Ambasador Srbije u Kanadi Mihailo Papazoglu održao je tokom svečanosti prigodan govor i susreo sa gradonačelnikom i drugim predstavnicima političkog, ekonomskog i društvenog života Edmontona.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.